Reclamă

UiPath este o companie de IT ale căror baze au fost puse de specialiștii în domeniu, Daniel Dines și Marius Țarcă. Cei doi colaboratori au pus accent pe unul dintre cele mai fulminante moduri de dezvoltare ale momentului: crearea roboților de tip software.

Aceștia sunt dezvoltați cu scopul de a ușura și automatiza munca în cadrul unor companii.  De altfel, UiPath a ajuns să fie listată inclusiv pe Wall Street, cel mai amplu context bursier din lume. Proiectul a fost unul prosper, însă în ultimii doi ani, lucrurile au început să se clatine în acest sens.

Oneșteanul patron al UiPath, format profesional în România, dezamăgit de facultate

Daniel Dineș unul dintre cei mai buni IT-ști din lume în prezent. Acesta este originar din Onești și a urmat Facultatea de Matematică-Informatică în țară. A finalizat aceste studii în 1997.  Acesta a mărturisit că a fost dezamăgit de facultate și că perioada cea mai frumoasă a vieții dedicată studiului a fost liceul.

Facultatea m-a dezamăgit, stilul, profesorii, nu prea am fost la facultate. Un lucru comun pentru mulţi din generaţia mea. Mi-a plăcut mai mult liceul. Într-o zi, un coleg mi-a zis că se angajase ca programator şi lua 300 de dolari pe lună. Eu cred că trăiam cu 30 de dolari pe lună atunci. Aşa că m-am apucat să învăţ, am petrecut toată vara studiind un limbaj de programare după ce am făcut rost de o carte. După câteva luni m-am angajat la o firmă care nu avea destule calculatoare. Aşa că lucram noaptea, de la 8 seara, pe un calculator de la ei. A fost plăcerea vieţii mele. Era un calculator puternic pentru perioada aceea, a fost jucăria mea timp de şase luni. Îmi puneam muzică, eram singur, studiam, lucram.„, a dezvăluit Dines într-un interviu.

Compania a avut primul sediu într-un apartament


Deținătorul UiPath a lucrat în sfera outsourcing încă din 1995 pentru o companie din Franța. Tot atunci a dat primele probe pentru Microsoft. Cunoștințele lui au fost recompensate, astfel că Daniel Dines a ajuns în Seattle pe un salariu de 60.000 de dolari. Alături de alți 200 de români, patronul UiPath a învățat de la cei mai buni astfel. În 2005, pornirile de antreprenor l-au făcut să se întoarcă în țara lui.

Uipath a avut primul client în 2014, iar de atunci s-a dezvoltat constant. De altfel, în 2015, compania a obținut prima finanțare, un real ajutor pentru ceea ce avea să urmeze. Peste 1 milion de dolari au fost atunci folosiți pentru extinderea companiei. De altfel, tot atunci a fost mutat sediul societății dintr-un apartament.

Parcursul lui Daniel Dines cu Uipath a fost de atunci constant, finanțările fiind tot mai avantajoase. În 2017, compania lui a avut alți 30 de milioane de dolari pentru dezvoltare.  Acest ajutor a ridicat compania la o valoare de peste 110 milioane de dolari.

 

Când ar fi început declinul?

UIPath avea în 2019, 600 de angajați, din care 250 erau români. Daniel Dines a recunoscut că a plătit sume importante companiilor de recrutare pentru a ajunge să aibă angajați care să aducă plus valoare companiei.

Succesul nebun a fost atins și odată cu visul mai multor români, atins pentru prima dată de Dines. Listarea pe Wall Street ar fi venit totuși și cu un tăvălug de probleme. Astfel, de atunci,averea deținătorului UiPath s-ar fi diminuat în scurt timp. În 2021 acesta a fost declarat cel mai bogat român conform Topului Forbes. În 2022, deja Daniel Dines a fost detronat de frații Dedeman de pe scaunul locului întâi. 

Compania a făcut publice datele anului fiscal 2022. Conform acestora în 2002, UIpath deținută în proporție de 20% de Daniel Dineș a avut venituri pe aproape 900 milioane de dolari. În timp ce în 2021, acestea au ajuns la 607,6 milioane de dolari. Pierderile s-au ridicat în 2022 la 526 de milioane de dolari. Totul în contextul în care în 2021 acestea au fost de 92 de milioane de dolari.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro