Culturi întregi au fost afectate în ultimele zile de precipitațiile abundente.  Grindină a căzut în mai multe zone din țară, distrugând o parte dintre plantele samanate d ecatre agricultori. Aflați în această situație, oamenii sunt disperați și nu știu încotro să se îndrepte.

 Culturi puse la pământ

Culturi de porumb, ovăz, orz sau grâu au fost afectate serios în ultimele zile. Bucăți masive de gheață au căzut peste plantele și așa firave de contextul actual al secetei. Cele mai afectate județe au fost în centrul țării. Oamenii sunt disperați și nu știu ce se va alege din muncă lor. În JUDEȚUL Vâlcea de exemplu grindină a căzut aproape de dimensiunile unei monede, afectând nu doar culturile  ci și livezile cu pomi sau grădinile. Cu gândul că a putea rămâne în acest an fără recolte, oamenii și-au strigat disperarea inclusiv în mediul online.

”Nu mai e nimic! Totul e pus la pământ!” a scris Ana Dragomir din județul Vâlcea pe Facebook.

Culturi de porumb au fost afectate și în satele din județul Brașov. Agricultorii sunt cu atât mai dezamăgiți în acest sens, având în vedere modul în care au pornit anul 2020. Seceta profundă a afectată serios arii întregi de terenuri cultivate.Ministerul Agriculturii a anunțat că va despăgubi fermierii pentru pierderile suferite în acest sector. Deocamdată însă au fost formate comisii de lucru care să analizeze pagubele. Oamenii însă nici nu au primit încă banii de la stat și s-au confruntată cu alt aspect care le-a afectat muncă.

 

Culturi intregi grav afectate de fenomenele meteo

Culturile de livezi sunt printre cele mai expuse la astfel de fenomene meteo susțin specialiștii. Chiar dacă merii, perii, caisii, sau prunii rodesc mai tarziu, nu au scapat de  efectele fenomenelor extreme. Și acestea la rândul lor au fost deja afectate de lipsa ploilor care să umezeasca solul.