Sucul concentrat de fructe sau chiar și cel de legume se regăsește pe lista de ingrediente a multor produse din comerț. Totuși, există o diferență între sucul natural de fructe și sucul concentrat. Iată prin ce se deosebesc.
Sucul natural poate conține până la 90% apă. Atunci când cea mai mare parte a acestui lichid este îndepărtată, rezultatul este un produs gros, un sirop, cunoscut sub numele de concentrat de suc. Extragerea apei reduce creșterea numărului de bacterii, ceea ce înseamnă că sucul concentrat nu se strică la fel de ușor precum cel natural.
(CITEȘTE ȘI: Sucul care ajută la prevenirea îmbătrânirii și a ulcerului gastric)
Diferența dintre sucul natural de fructe și cel concentrat
Sucul natural de fructe este acel suc obținut din stoarcerea manuală sau cu ajutorul unui storcător sau blender. Acesta se bea proaspăt întrucât apare procesul natural de oxidare. Sucul natural de fructe, mai ales dacă este preparat împreună cu pulpa, are numeroase beneficii pentru că sunt păstrați nutrienții. Mai mult, are un conținut natural de zahăr și de fibre.
Deseori, sucurile concentrate își pot pierde mare parte din nutrienți în procesul de fabricație. În plus, pot conține zaharuri adăugate și alți aditivi. De asemenea, conținutul de fibre este redus.
Specialiștii avertizează că și cele mai sănătoase sucuri din concentrat trebuie consumate cu moderație. Nici de sucurile naturale nu trebuie abuzat. Cea mai sănătoasă cale de a obține nutrienții din fructe este să consumăm fructul întreg.
Tipuri de sucuri concentrate
Suc concentrat 100%
Sucul concentrat făcut din fructe 100% este cea mai sănătoasă opțiune dintre băuturile obținute din concentrat deoarece conțin cei mai mulți nutrienți și sunt îndulcite doar cu zaharuri naturale din fructe. Chiar și așa, pot conține aditivi.
Cocktail concentrat de fructe
Produsele vândute drept cocktail sunt realizate dintr-un amestec de sucuri. Includ adesea arome adăugat sau îndulcitori pentru a compensa lipsa de fructe întregi.
Suc concentrat din pudră
Concentratele de suc sub formă de pudră sunt deshidratate prin metode precum pulverizarea și liofilizarea. Acest lucru elimină tot conținutul de apă și permite acestor produse să ocupe mai puțin spațiu.