Toată lumea cunoaște cât de periculos și nociv este alcoolul atunci când persoanele care îl consumă urcă la volanul mașinii. De cele mai multe ori, aceste acțiuni au un deznodământ tragic pe șosele. Din păcate, acest fenomen este tot mai des întâlnit la nivel global în rândul șoferilor, mai ales al celor tineri și neexperimentați.
În multe state, printre care și România, conducerea unui autovehicul sub influența licorilor bahice reprezintă o încălcare a legislației rutiere. Astfel, autoritățile se văd nevoite să aplice amenzi usturătoare, să suspende sau chiar să anuleze permisul de conducere, însă, uneori, se ajunge și la închisoare.
Ce țări permit consumul de alcool, fără răspundere penală
În unele state din Europa, conducătorii auto pot urca la volan după ce au consumat moderat alcool, respectiv o bere sau un pahar de vin. Și asta pentru că legile din țările respective admit acest lucru. Există, însă, șase țări în care șoferilor le este permis să se urce la volan. Indiferent cât de mult alcool au consumat. Este vorba despre Angola, Insulele Comore, Congo, Etiopia, Indonezia și Vietnam.
Cu toate astea, dacă un șofer beat produce un accident de circulație, acesta va rămâne definitiv fără permisul de conducere. Totodată, nu va mai avea posibilitatea să îl recupereze niciodată. Țările care au toleranță de 0,08% sunt Malta, Norvegia, Mexic, Singapore, Marea Britanie și SUA.
Statele care pedepsesc aspru condusul sub influența licorilor bahice
Cel mai des întâlnit standard pentru nivelurile acceptabile de alcool din sânge în timp ce conduci un automobil este în Europa de Vest de 0,5%. În majoritatea țărilor din Europa de Est această cifră este mai mică și variază între 0,0% și 0,3%.
Legislația rutieră din țara noastră nu este similară cu cea din multe țări europene, având toleranță zero atunci când vine vorba de consumul de alcool la volan. Legea românească este aproape identică cu cea din Elveția. Doar în alte șapte state din estul Europei este interzis cu desăvârșire condusul unei mașini după ce ai consumat alcool. Este vorba despre Cehia, Slovacia, Ungaria, Croația, Estonia, Ucraina și Rusia.