Reclamă

Utilizată și cunoscută din perioada antică, lavanda este folosită în special pentru mirosul său ambiental. Din această plantă se pot face uleiuri, săpunuri, parfumuri sau chiar sucuri. În prezent, cu ajutorul biochimiei, s-au realizat chiar și pastile pe bază de lavandă care pot trata anxietatea sau insomniile. Proprietățile acestei plante sunt mult mai vaste, în sezonul cald fiind un aliat al omului. De ce este bine să avem vara lavandă în casă?

Lavanda, cel mai mare inamic al insectelor

Vara este anotimpul în care oamenii aleg să petreacă mai mult timp în aer liber. Însă, ce te faci dacă în casă au intrat insecte precum muște sau țânțari? Acestea sunt principalele insecte care fac viața un coșmar pe timp de vară.

O cercetare a consemnat faptul că folosirea uleiurilor, difuzoarelor sau chiar a plantei de lavandă resping în mod eficient peste 90% din țânțari. Procentul scade până la 60% în momentul în care acestea sunt folosite afară. Totuși, folosirea în aer liber permite dispersarea mai rapidă a mirosurilor.

Același studiu demonstrează că uleiul de lavandă este benefic împotriva căpușelor, efectul fiind similar cu sprayurile din comerț. Alte dovezi ale beneficiilor împotriva insectelor au arătat că folosirea lavandei ține insectele la îndepărtare până la 8 ore.

Cu siguranță nu ai aflat până acum. Iată de ce e bine să ții lavandă în casă pe timp de vară
Suntech

Motivul pentru care micile vietăți urăsc celebra plantă

Cele mai multe insecte resping această plantă din cauza mirosului. Însă ce o face atât de specială împotriva lor? Răspunsul se găsește într-un compus găsit în plantă. Acesta se numește „linalol”. Linalolul contribuie la parfumul emanat. Aceeași substanță se găsește și în mentă, busuioc sau oregano; însă nivelul ridicat al substanței fac lavanda să fie dintre cei mai puternici inamici naturali pentru insecte.

Pentru a scăpa de insecte, cea mai bună metodă este folosirea uleiului din această plantă. Este necesară aplicarea directă pe piele a uleiului. Deși nu este toxic, este nevoie de consultarea unui medic de specialitate înainte. Unii oameni se pot confrunta cu roșeață sau mâncărimi.


Reclamă

Share.

21 de ani, absolventă a Facultății de Jurnalism și științe ale comunicării din Iași, a trecut prin pepiniera de jurnaliști a revistei " Opinia studențească ", însă totuși novice în presă, își dorește o carieră de jurnalist și să aducă oamenilor știri de calitate. De asemenea, își propune să pună în aplicare integritatea și etica acestei meserii

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro