Toată lumea i-a văzut la un moment dat, însă puțini știu cauzele apariției pistruilor. Aceste mici puncte de culoare numite pistrui sunt diferite de petele produse de soare, chiar dacă de multe ori pot apărea confuzii. Iată cele mai interesante aspecte privitoare la celebrele puncte.
Pistruii sunt pete maro bine definite care apar în zonele expuse la soare, cel mai frecvent pe față, brațe, piept și gât. Aceștia se formează ca urmare a supraproducției de melanină, care este responsabilă de culoarea pielii și a părului (pigmentare). În general, pistruii provin din stimularea cu radiații ultraviolete (UV).
Există două categorii de pistrui: efelide și lentigine solare. Efelidele sunt tipul comun pe care cei mai mulți oameni îl consideră pistrui. Lentiginele solare sunt pete întunecate de piele care se dezvoltă la vârsta adultă. Aceasta include pistrui, pete de îmbătrânire și pete solare. Cele două tipuri de pistrui pot arăta asemănătoare, dar diferă în alte moduri, cum ar fi dezvoltarea lor.
Pistruii nu sunt pentru totdeauna
Dacă faci parte din cei aproximativ 2% din populația lumii cu păr roșu natural, este foarte probabil să ai pistrui. Asta deoarece sunt cauzați de o variantă genetică a genei MC1R, responsabilă și pentru părul roșu. Totuși, nu înseamnă că trebuie să ai o anumită culoare a părului sau culoarea pielii pentru a avea pistrui.
Petele solare, sau lentiginele solare, sunt pete plate, maro, care tind să fie mai mari și mai neregulate decât pistruii și durează mulți ani pentru a se dezvolta complet după expunerea repetată la soare. Petele solare sunt observate pe o gamă largă de tipuri și nuanțe de piele și cel mai frecvent încep să apară pe la 40 de ani.
Aceasta este o altă mare diferență între pistrui și petele solare, care nu vor dispărea nicăieri fără tratament. În general, pistruii se estompează în timpul iernii și sunt mai proeminenți vara, când expunerea la soare este cea mai mare. Dar chiar și vara, este posibil să minimizați pistruii cu o combinație de protecție solară cu spectru larg și UV- echipament de protecție.
Pistruii se pot trata cu ajutorul tratamentelor cu laser care distrug pur și simplu aceste pete pigmentare. Totuși, înainte de a lua o astfel de decizie este obligatoriu să fie consultat un medic dermatolog.