Este o vorbă veche conform căreia „Nicio masă fără carne”, însă unii ar spune „Nicio masă fără pâine”. Cam așa ar suna o regulă nescrisă care s-a transmis de ceva ani, din moș strămoș. Este destul de bine cunoscut faptul că românii, dar nu numai, au o adevărată pasiune pentru pâine, fie că e albă, fie neagră, de secară, maia, etc.
Trebuie să cunoașteți însă că, dacă vă doriți să duceți o viață sănătoasă trebuie să țineți cont de sfatul specialiștilor și să eliminați pe cât posibil pâinea din alimentație.
Pentru cei care se întreabă dacă mămăliga este mai sănătoasă decât pâinea, răspunsul este DA. Nu numai pentru că are mult mai puține calorii, dar are și foarte multe beneficii pentru sănătate. Are un indice glicemic redus şi o bună sursă de betacaroten. Totodată, nutriționiștii spun că mămăliga sprijină dezvoltarea bacteriilor benefice din intestine, putând preveni afecţiuni grave cum este cancerul de colon.
De asemenea, există multe alte variante de înlocuit pâinea cu alte alimente cum ar fi:
- ouăle – pentru a avea un plus de proteine și senzație de sațietate poți consuma ouă, sub diferite forme, în preparatele zilnice.
- conopidă – poți face aluat de pizza din conopidă
- cartof dulce și legume proaspete
- frunze de salată verde
- pâine cu maia – maiaua pentru pâine are un gust acrișor, cu care sigur vă veți obișnui în scurt timp.
- pâinea Ezekiel – care mai este cunoscută și sub numele de “pâinea lui Dumnezeu“ – este făcută din orez, linte, fasole, mei și grâu spelta.
După ce veți alegea varianta care vi se potrivește cel mai bine, veți vedea, cu siguranță îmbunătățiri ale stilului de viață.