Reclamă

Începând cu prima zi a lunii ianuarie 2023, salariul minim brut în România ar putea ajunge la 3.000 de lei, comparativ cu cei 2.550, așa cum este în prezent. Chiar dacă va ajunge la 3.000 de lei, țara noastră are în continuare cele mai mici venituri minime comparativ cu celelalte țări din UE.

Cu cât va crește salariul minim brut

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că există posibilitate ca atât pensia, cât și salariul minim să își mărească valoarea începând cu 1 ianuarie 2023. Totuși, oficialul a precizat că mai multe informații vor fi făcute publice după ce politicienii vor avea proiecția de buget pe anul 2023. 

CITEȘTE ȘI: Decizia care ar putea schimba totul! Salariul minim va crește cu 500 de lei. Când se va întâmpla acest lucru

Nu doar premierul României a adus în discuție probabilitatea unei majorări din anul 2023 a pensiilor și salariilor. Ministrul muncii, social-democratul Marius budăi, a vorbit în nenumărate rânduri despre creșterea salariului minim. Ba chiar oficialul a dat și o cifră. Acesta a spus că PSD va propune creșterea salariului minim brut la 3.000 RON. 

Parlamentul European a aprobat directiva privind salariul minim european

Reamintim, de asemenea, și faptul că Parlamentul European a aprobat deja directiva privind salariului minim european. Acest lucru înseamnă că toate toate statele membre care au salariul minim pe economie trebuie să se asigure că salariile minime pe care le stabilesc le permite lucrătorilor un trai decent. În acest context, toate țările trebuie să țină cont de costul vieții și de nivelul general al salariilor. 

Cu cât va crește salariul minim în România de la 1 ianuarie 2023. Nu este o veste bună!
România TV

Din nefericire în acest moment că vrem sau nu să recunoaștem majoritatea românilor duc o viață extrem de grea. Ba chiar putem să vorbim numai de supraviețuire. În acest moment, nici decum de trăire. Oamenii de abia își mai permit să își plătească produsele de bază și facturile de distracții nici nu se mai pune problema. 

România, la coada clasamentului

În tot acest context, țara noastră are al 3-lea cel mai mic salariu minim brut față de celelalte state membre ale Uniunii Europene. După Bulgaria și Letonia, românii primesc cei mai puțini bani pentru că muncesc. 

Dacă se va tine cont de această majorare a salariului minim brut și ar ajunge la 3.000 RON, România ar mai urca 3 locuri în acest clasament, însă tot la coada listei va rămâne. Acest lucru se va întâmpla, fiindcă veniturile minime au crescut în semestrul al 2-lea, în cele mai multe țări. 

În Uniunea Europeană sunt doar câteva state care nu au salarii minime, acestea fiind Italia, Cipru, Austria, Finlanda, Suedia și Danemarca.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro