Astăzi este sărbătorit un sfânt important pentru biserică

În fiecare zi a anului, în calendarul ortodox este prăznuit câte un sfânt important. Iată ce se întâmplă mâine, 5 iulie, când este dată cu cruce neagră în calendar. 

În fiecare an pe această dată, este prăznuit Sfântul Atanasie Athonitul, cunoscut drept personalitatea care a marcat istoria Sfântului Munte. El este sărbătorit de către biserică, iar credincioșii trebuie să ia aminte la această zi.

Calendar ortodox astăzi, 5 iulie. Cine a fost Sfântul Atanasie Athonitul

S-a născut în Trapezunt, din părinți credincioși și cu frica lui Dumnezeu. La doar câțiva anișori, acesta a rămas orfan de cei care i-au dat viață și a fost crescut de un ofițer.

arhivă

În copilărie, sfântul își ducea prietenii în pădure și juca rolul unui egumen. Ulterior, el a ajuns stareț. Datorită educației primite, acesta a intrat în mohanism.

În cinstea Maicii Domnului, Sfântul Atansie a ridicat o biserică. Nici bine nu se apucaseră de construcția acesteia, căci cupola bisericii s-a prăbușit atât pe sfânt, cât și pe muncitori. A ieșit viu dintre dărâmături, doar cu o rană la picior.

Rugăciune către Sfântul Atanasie Athonitul

De viaţa ta cea în trup s-au minunat cetele îngereşti, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieşit, pururea mărite şi ai rănit cetele demonice.

Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ţi-a răsplătit cu bogate daruri. Drept aceea, părinte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele si sa se implineasca dorintele noastre.

pixabay

Având numirea nemuririi, cât ai fost cu viaţă, după ce te-ai mutat de la cele vremelnice, te-ai arătat părtaş nemuririi celei adevărate, Părinte Atanasie.

Stând, deci, acum înaintea lui Hristos, adu-ţi aminte de noi cei ce te pomenim pe tine.

Din copilăreasca pruncie făcându-te cinstitor de Dumnezeu, cuvioase, lipsa părinţilor tăi nicidecum nu te-a împiedicat în dobândirea virtuţii, căci toată pofta şi dorirea cu totul ai întors-o către Însuşi Cel Ce te-a zidit.

Făcându-ţi mintea stăpânitoare patimilor şi îndreptându-te cu fapte dumnezeieşti, ai săvârşit călătoria cea bună. Şi prin dreapta credinţă, ai biruit pândirile, viclenirile şi măiestriile demonilor, alegând ca un înţelept partea cea bună.

Din tinereţe părăsind toate cele pieritoare şi veselitoare ale vieţii, cu osârdie ai urmat lui Hristos, Sfinte Atanasie şi ridicând pe umeri Crucea Domnului tău, ţi-ai topit trupul prin înfrânări.

Drept aceea, Domnul Cel Preabun te-a şi ales pe tine păstor sufletelor, purtătorule de Dumnezeu fericite. Iar acum, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să dăruiască iertare de păcate celor ce prăznuiesc cu dragoste, sfântă pomenirea ta.

Amin!

Distribuie

22 de ani, studentă în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele comunicării la „Universitatea din București”. „Bobocel” în presă, la început de drum, dar cu o desagă de determinare în spate, vrea să crească în domeniul pe care îl iubește cel mai mult și pe care a ales să pășească încă din băncile școlii. Își dorește să devină un jurnalist profi, corect și își dezvolte creativitatea, pentru a realiza materiale autentice și calitative!