Comisia Europeană (CE) urma să prezinte iniţial un raport privind opţiunile de finanţare a industriei europene a apărării în cadrul summitului european de joi. În schimb, raportul s-a transformat într-o scrisoare care a fost blocată în ultimul moment de cancelarul german Olaf Scholz, relatează Le Point, preluat de News.ro.
„Preşedinta în exerciţiu a CE, Ursula von der Leyen, va face până la urmă o prezentare orală a subiectului”, declară un diplomat european. „Germania s-a opus prin veto transmiterii unei scrisori Consiliului European”, precizează el.
Opoziția lui Scholz reflectă disensiuni în cadrul guvernului german. Cancelarul Olaf Scholz este în dezacord cu ministrul său al Finanţelor, Christian Lindner, pe problema finanţării apărării europene printr-un „împrumut comun” european, o opţiune susţinută de Franţa. Liberalul Lindner, adept al ortodoxismului bugetar, se opune ferm acestei idei.
Conform „surselor noastre la Bundestag”, scrie Le Point, coaliţia germană aflată la putere urmează să treacă printr-un moment critic în această vară, la construirea bugetului din 2025 de către guvernul Scholz. Guvernul este obligat să aplice jurisprudenţa Curţii de la Karlsruhe, care a anulat o a doua lege rectificativă a finanţelor.
Cea de-a doua lege rectificativă aloca 60 de miliarde de euro pentru combaterea schimbărilor climatice, prin înlocuirea sistemelor de încălzire cu păcură şi gaze naturale. Verzii susțin că o aplicare strictă a hotărârii Curţii de la Karlsruhe ar duce la un dezastru strategic pentru viitoarele investiţii. De partea cealaltă, Christian Lindner intenţionează să folosească hotărârile Curţii pentru a restrânge cheltuielile bugetare.
„Preferăm să aşteptăm să vedem ce vor statele membre să facă împreună cu adevărat înainte să formulăm o propunere”, declară surse de la CE. Controversa ilustrează provocările cu care se confruntă UE în consolidarea apărării comune.
În ciuda tensiunilor, liderii UE urmează să discute pentru prima oară acest subiect și să mandateze CE să aprofundeze munca în lunile următoare. „Este crucial să avansăm în acest dosar”, insistă premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte, adăugând că „securitatea Europei nu poate aştepta să ne rezolvăm noi toate divergenţele interne”.
Două viziuni se confruntă: una care propune injectarea de bani europeni suplimentari în apărare și alta care vizează o reformă structurală a industriei apărării europene. Olanda se poziţionează ca vârf de lance al celei de-a doua opțiuni, îndemnând statele membre să aloce 2% din PIB apărării, conform angajamentelor NATO, și promovând achizițiile în grup și investițiile structurale.
La summitul UE de joi, Volodimir Zelenski va semna personal „angajamente de securitate UE cu Ucraina”. Acestea vizează securitatea cibernetică, deminarea și formarea forţelor de securitate ucrainene, fiind considerate semnale puternice în faţa Rusiei.