Președintele francez, Emmanuel Macron, a provocat reacții intense după ce a decis să dizolve parlamentul și să convoace alegeri anticipate, în urma pierderii în alegerile pentru Parlamentul European, conform POLITICO.
„Nu veți vedea chipul lui Macron pe afișele mele de campanie, pot să vă spun asta”, a afirmat un parlamentar din coaliția prezidențială. „Palatul Élysée nu a înțeles cu adevărat starea de spirit «anti-președinte» din Franța”, a declarat un oficial din cadrul grupului parlamentar Renaissance condus de Macron, sub anonimat.
Sondajele de opinie indică faptul că francezii îl percep pe Macron ca fiind disprețuitor și autoritar, considerându-l un simbol al sentimentelor anti-elită acumulate în urma crizelor recente, cum ar fi revolta Vestelor Galbene și pandemia COVID-19. Persistența lui Macron în menținerea reformei pensiilor a accentuat acest sentiment, mulți considerându-l elitist și distant.
Duminică, reacția publicului s-a concretizat la urne. Partidul Adunarea Națională (RN) de extremă dreapta a câștigat alegerile europene din Franța cu 31,4% din voturi, peste dublu față de procentul de 14,6% obținut de partidul lui Macron. Un sondaj efectuat în ziua votului a arătat că aproape jumătate dintre alegători au dorit să-și exprime nemulțumirea față de Macron și guvernul său.
Ca răspuns, Macron a decis să dizolve parlamentul francez și să convoace noi alegeri naționale, în speranța de a prelua inițiativa și de a diminua influența extremei drepte. Acest gest nu numai că amenință să destabilizeze guvernul francez, dar ar putea avea repercusiuni și asupra politicii europene, mai ales în contextul războiului din Ucraina.
Macron este perceput ca fiind din ce în ce mai imprevizibil și deconectat de la realitate. „Dacă președintele se prezintă singur, este un risc uriaș”, a declarat Mathieu Gallard, analist la Ipsos. Sondajele recente arată că partidul lui Macron ar putea suferi din nou o înfrângere, existând șanse reale ca coaliția prezidențială să devină a treia forță în politica franceză, după extrema dreaptă și, posibil, după stânga.
În urma acestor tensiuni, aliați ai lui Macron sugerează că președintele ar trebui să facă un pas înapoi. François Bayrou, un susținător important al lui Macron, a fost la Palatul Élysée pentru a-i transmite acest mesaj. „Cu cât vorbește mai mult, cu atât mai mult pierdem puncte [în sondaje]”, a declarat un consilier al unui deputat din partidul Renaissance.
În ciuda acestui context, Macon își menține planurile și intenționează să țină un discurs important miercuri. El vrea să satureze mass-media cu prezența sa, în încercarea de a galvaniza sprijinul împotriva extremei drepte. „Mă duc [în luptă] pentru a câștiga”, a spus el pentru Figaro Magazine.
Macron a suferit în mod repetat înfrângeri electorale, începând cu alegerile parlamentare din 2022 și continuând cu recentele alegeri europene. Președintele francez a intrat în aceste alegeri în contextul comemorării Zilei Z alături de Volodimir Zelenski și Joe Biden, dar rezultatele l-au lovit dur. „Intoxicat de propria sa prezență” pe scena internațională, „dezamăgirea [rezultatelor] l-a lovit puternic”, a declarat un fost colaborator al Elysée.
Decizia de a dizolva parlamentul este văzută de unii critici drept „actul delirant al unui om doborât de înfrângere”. Dacă Macron pierde aceste alegeri, Adunarea Națională de extremă dreapta ar putea deveni pentru prima dată forța principală în parlamentul Franței, în timp ce coaliția prezidențială riscă să fie relegată pe locul trei. „Suntem aruncați sub autobuz”, a concluzionat un consilier de partid.