Reclamă

Pentru prima dată de la obținerea democrației depline în urmă cu aproape 40 de ani, Coreea de Sud a fost martora invocării legii marțiale de către un președinte. Președintele Yoon Suk Yeol a emis decretul, provocând o reacție internațională și inițial o scădere semnificativă a prețurilor activelor națiunii. Decretul a fost însă abrogat după aproximativ șase ore, în urma unei reacții publice vehemente și a unui vot unanim al parlamentului care a cerut încetarea acestuia, conform Bloomberg.

Într-un discurs televizat, Yoon Suk Yeol a afirmat că măsura a fost luată pentru protejarea țării de „forțele anti-statale” și de simpatizanții nord-coreeni. Totuși, la presiunea parlamentului și a opiniei publice, președintele și-a retras ordonanța. Tensiunile politice dintre Yoon și blocul de opoziție, condus de Partidul Democrat progresist, s-au intensificat, în contextul în care opoziția a întârziat adoptarea bugetului și a solicitat investigarea președintelui și a soției sale.

Legea marțială ar fi permis președintelui să întrerupă activitățile politice, să interzică grevele sindicale și să controleze presa. Ordinul a determinat mobilizarea temporară a trupelor către parlament, acestea fiind retrase după ce președintele a revocat decretul.

Criza a slăbit poziția lui Yoon, care se confruntă acum cu cereri de demisie și riscă demiterea, în condițiile în care opoziția ar putea aduna voturile necesare. În noul context, țara își recalibrează relațiile internaționale, inclusiv cu SUA, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Constituția sud-coreeană protejează președintele de punerea sub acuzare, dar permite demiterea cu două treimi din votul Adunării Naționale de 300 de membri.

Conform legii, Curtea Constituțională ar trebui să ia o decizie în termen de 180 de zile în cazul unei propuneri de demitere. Dacă se ajunge la demitere, ar urma alegeri prezidențiale în termen de 60 de zile, iar un guvern interimar ar putea fi instituit.

Executivul nord-coreean, condus de Kim Jong-un, a ignorat apelurile lui Yoon la dialog, un Yoon slăbit putând facilita negocieri directe cu SUA. Mai mult, Phenianul s-a simțit întărit de sprijinul Rusiei, care i-a oferit ajutor economic și militar.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro