Protestele masive din Sănătate au scos la iveală o criză majoră în sistem, un sistem care a rămas fără specialiști din cauza salariilor mici.

Medicii au plecat unul câte unul, iar acum tot ce înseamnă prevenţie, vaccinare, controale în spitale este în pericol. Instituții de importanță strategică pentru țara noastră au fost aduse în pragul colapsului.

Importanța Direcțiilor de Sănătate Publică în funcționarea sistemului de sănătate

Pandemia de COVID a arătat importanța Direcțiilor de Sănătate Publică pentru buna funcționare a sistemului, iar statul a părut că înțelege și ia măsuri să întărească acest domeniu.

Doar că la doi ani distanță, sistemul e la un pas să rămână fără angajați. Se plâng că sunt puțini și prost plătiți. De exemplu, un medic DSP câștigă de 3 ori mai puțin față de un medic din spital.

Salariile mici au lăsat Direcțiile de Sănătate Publică fără specialiști

Specialiștii din instituțiile pentru sănătatea publică sunt cei care gândesc traseele medicale în spitale și verifică respectarea acestora pentru ca infecții nosocomiale să nu pună în pericol pacienții. Și tot ei sunt cei care se asigură că apa din rețeaua publică nu ne îmbolnăvește.

Salariile mici au lăsat Direcțiile de Sănătate Publică fără specialiști. Jumătate dintre ele nu mai au medici pe partea de control și fac verificările cu asistenţi, ingineri sau biologi.

Consecințele lipsei DSP-urilor asupra serviciilor medicale și prevenției

Potrivit raportului Comisiei Europene privind Sănătatea, România are a treia cea mai ridicată rată de mortalitate evitabilă prin prevenţie din Uniunea Europeană. Asta înseamnă că au lipsit intervenţiile de sănătate publică şi prevenţia primară, conform Digi24.

Pentru pacient, inexistența DSP-urilor produce un impact major, sunt instituții care verifică și fac traseele în spitale pe infecții nosocomiale, fac acele planuri pentru pandemii. Dacă DSP-urile nu mai există, noi ce facem?

Criză în sistemul de Sănătate: România rămâne fără medicii! Direcțiile de Sănătate Publică nu mai au specialiști

Soluții propuse pentru rezolvarea crizei

Elena Hogioiu, biolog DSP Argeş, atrage atenția asupra importanței controlului apei potabile și a monitorizării săptămânale în întreg județul. Salariile mici au lăsat Direcțiile de Sănătate Publică fără specialiști.

Jumătate dintre ele nu mai au medici pe partea de control și fac verificările cu asistenţi, ingineri sau biologi. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că va fi făcută o regionalizare a Direcțiilor de Sănătate Publică și armonizarea salariilor între angajații Caselor de Asigurări de Sănătate și cei ai DSP-urilor.