Viktor, un fost soldat ucrainean, s-a alăturat apărătorilor Kievului când Rusia a invadat Ucraina acum trei ani, fiind gata să-și dea viața pentru țara sa. Acum, însă, el este doar unul dintre miile de soldați care au dezertat, ajutând indirect armata rusă să avanseze pe câmpul de luptă din estul Ucrainei, relatează The Guardian.
Declarațiile lui Viktor sunt grăitoare: „Când am venit, eram super-motivat. Dacă era nevoie, mi-aș fi dat și viața.” A luptat în Tonenke, lângă Avdiivka, însă a început să-și piardă speranța în victorie. Lucrurile s-au agravat când un accident l-a făcut să realizeze că nu era altceva decât „doar un număr”.
După opt luni pe front, Viktor a plecat pentru tratament medical și nu s-a mai întors. Comandanții l-au declarat „absent nemotivat”, o categorie care cuprinde un număr mare de soldați, conform recunoașterilor oficialilor ucraineni.
Problema dezertărilor a alarmat autoritățile din Kiev, care au deschis o anchetă după dispariția a 56 de soldați dintr-o brigadă instruindu-se în Franța. Acest fenomen, care a afectat și soldații din alte brigăzi, evidențiază dificultăți structurale în armata ucraineană, noi recruți lipsiți de experiență fiind nevoiți să își asume misiuni grele pe teren.
Un exemplu este cazul lui Dmitro Riumșin, comandantul arestat și care riscă până la 10 ani de închisoare pentru nereportarea absențelor.
Olga Reșetilova, comisarul ucrainean pentru apărarea drepturilor militarilor, a explicat că problema nu poate fi rezolvată prin pedepse, subliniind: „Dacă apare o alegere între a fi ucis și a merge la închisoare, bineînțeles că în acel moment o să alegi a doua opțiune.” Ea a subliniat importanța schimbării organizării armatei, să devină mai umană și apropiată de idealul NATO.
Sergentul Andrii Hrebeniuk a confirmat că există probleme de moral ale soldaților, declarând că „au nevoie de o resetare psihologică” și indicând faptul că lipsa infanteriștilor este critică în contextul actual.
Reșetilova consideră că ajutorul aliaților este vital pentru a aborda criza de personal, evidențiind că trupele europene ar trebui să sprijine mai activ operațiunile, considerând că acest conflict este și al lor.
Miza este mare: dacă Kievul cedează, ar putea deschide calea lui Vladimir Putin pentru a continua ofensiva sa.