Reclamă

Moldova se confruntă cu o criză de securitate după ce zeci de mii de locuitori din Transnistria au fost tăiați de la furnizarea de gaze rusești, a declarat vineri premierul Dorin Recean. Liderul moldovean susține că Rusia a trădat și izolat regiunea separatistă, subliniind astfel rezultatul inevitabil al aliaților săi. „Acesta este un rezultat inevitabil pentru toți aliații săi – trădarea și izolarea”, a spus Recean.

Fluxurile de gaze rusești prin Ucraina au fost oprite la sfârșitul anului 2024, Kievul refuzând să mai facă afaceri cu Moscova. În acest context, Moldova plănuiește să-și acopere nevoile energetice prin producție internă și importuri. Totodată, regiunea separatistă Transnistria a fost puternic afectată, în ciuda legăturilor sale cu Moscova.

Moldova, cu o populație de aproximativ 2,5 milioane de locuitori, a fost în centrul tensiunilor crescute dintre Moscova și Occident, mai ales în contextul invaziei Rusiei asupra Ucrainei vecine. Cu președinta Maia Sandu la conducere, care și-a câștigat al doilea mandat anul trecut, Moldova a inițiat măsuri de reformare și democratizare rapidă.

În ceea ce privește Transnistria, liderul pro-rus Vadim Krasnoselski a confirmat că regiunea are rezerve de gaze pentru 10 zile de utilizare limitată în partea de nord și dublu în sud. El a menționat că în fiecare raion au fost deschise puncte de vânzare a combustibilului solid și a subliniat disponibilitatea sobelor în zonele rurale pentru a asigura încălzirea.

Contractul de tranzit dintre Ucraina și Gazprom a expirat începând cu 1 ianuarie 2025, fără a fi prelungit din cauza conflictelor. Aproximativ 72.000 de locuințe din Transnistria au rămas fără gaz, iar în 1.500 de blocuri nu există încălzire și apă caldă. Totodată, întreruperi programate de energie electrică urmează să afecteze mai multe localități din regiune ca urmare a consumului energetic crescut.

Deși oferta Chișinăului de ajutor a fost refuzată, premierul Recean a reafirmat angajamentul guvernului său de a sprijini Transnistria cu surse alternative de energie și ajutor umanitar dacă este necesar. „Soluțiile alternative de energie, cum ar fi sistemele de biomasă, generatoarele, ajutorul umanitar și consumabilele medicale esențiale, sunt gata pentru livrare în cazul în care conducerea separatistă acceptă sprijinul”, a transmis guvernul.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro