Reclamă

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat în fața Curții Internaționale de Justiție (CIJ) că urgența climatică a devenit „o criză sanitară” care amenință sănătatea populațiilor la nivel global. Avertismentul a fost făcut vineri, în ultima zi de audieri privind impactul schimbărilor climatice, și accentuează necesitatea unei acțiuni imediate.

„Este una dintre cele mai mari provocări în materie de sănătate cu care se confruntă omenirea în prezent”, a afirmat Adhanom Ghebreyesus, subliniind importanța echității în abordarea acestor schimbări. El a afirmat că în prezent nu se fac suficiente eforturi pentru a atenua și a se adapta la efectele asupra sănătății cauzate de schimbările climatice.

Directorul OMS a atras atenția asupra faptului că fenomenele meteorologice extreme, cauzate de schimbările climatice, contribuie la creșterea transmicrimi bolilor precum malaria, febra dengue și holera. Acestea reduc accesul la apă potabilă sigură și măresc riscul transmiterii vectorilor de boli. „În prezent, aproximativ 9,2 milioane de copii se confruntă cu lipsa apei”, a declarat el, menționând că această problemă se va agrava.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai evidențiat că fenomennele meteorologice extreme afectează agricultura și alte resurse alimentare, provocând insecuritate alimentară și malnutriție. De asemenea, el a prezis că schimbările climatice vor genera deplasări masive ale populațiilor, aproximativ 154 de milioane de persoane fiind expuse riscurilor de înălțimile reduse la nivelul mării.

OMS adună dovezi ale impactului schimbărilor climatice asupra sănătății de mai bine de 25 de ani, iar directorul Ghana Agerpres au spus și el către „lumea trebuie să acționeze”. „În acest moment, nu se face suficient” pentru a proteja sănătatea oamenilor în fața schimbărilor climatice, a mai addus Adhanom Ghebreyesus.

În urma cererii Adunării Generale a ONU, CIJ lucrează la identificarea obligațiilor statelor de a proteja alte țări și generațiile viitoare de efectele schimbărilor climatice. Curtea va emite un aviz consultativ anul viitor, după ce a ascultat argumente de la peste 100 de țări și organizații internaționale din decembrie anul trecut.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro