Toți românii vor fi ieși la pensie la vârsta de 65 de ani, conform deciziei ministrului Muncii, care a avut discuții cu oficialii Comisiei Europene. Vârsta de pensionare crește încontinuu, iar această schimbare va afecta inclusiv persoanele încadrate în categorii speciale.
Președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a declarat că ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a întors de la Comisia Europeană fără o soluție clară. Conform acestuia, Budăi a adus cu el doar niște direcții care vizează alinierea bugetului Comisiei Europene la cheltuielile alocate pensiilor.
Crește vârsta de pensionare pentru polițiști
Creșterea vârstei de pensionare, care în prezent este de 60 de ani pentru polițiști, și ar ajunge la 65 de ani în cazul implementării imediate, ar însemna o speranță de viață după pensionare de aproximativ șase sau șapte ani pentru un polițist, explică bărbatul.
Reprezentanții sindicatului Europol au declarat că nu se opun schimbărilor, dar cer garanții pentru ca această decizie să fie acceptată. Condițiile de muncă ale polițiștilor ar trebui să le permită să trăiască după pensionare la fel de mult ca și ceilalți angajați.
În cazul în care facilitățile privind pensionarea ar fi eliminate, ar trebui să fie eliminate și interdicțiile pentru polițiști, astfel încât aceștia să aibă dreptul să protesteze și să facă grevă, la fel ca oricare alt angajat, a adăugat președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica.
Ce spune liderul Sindicatului Europol
„Noi nu ne-am opus niciodată schimbărilor, dar această decizie trebuie să vină la pachet cu niște garanții. Condițiile noastre de muncă trebuie să ne permită să trăim după pensionare la fel de mult ca și alți angajați.
Dacă mâine ar fi eliminate aceste facilități în privința pensionări, ar trebui să vină la pachet cu eliminarea interdicțiilor pentru polițiști. Să putem protesta și noi, ă putem face și noi grevă, la fel ca oricare angajat”, a declarat Cosmin Andreica, președinte Sindicat Europol.