Theodor Stolojan, fost premier și membru important al PNL, l-a criticat dur pe Marcel Ciolacu, actualul prim-ministru, în cadrul coaliției de guvernare.

Stolojan a subliniat că Ciolacu are o mare responsabilitate în această perioadă critică pentru România și nu ar trebui să se numească „fraierul de serviciu”.

Critici dure la adresa lui Marcel Ciolacu

Stolojan a evidențiat faptul că este datoria lui Ciolacu să rezolve problemele financiare ale țării și să pună ordine în bugetul României, care suferă de deficite și generează o datorie publică nesustenabilă. El a menționat că Guvernul trebuie să se concentreze pe stabilizarea deficitului bugetar, care este rezultatul dezechilibrelor economice existente în țară.

Fostul premier a criticat și politicile populiste promovate de PSD în ultimii ani, care au destabilizat bugetul. Stolojan consideră că este necesară implementarea unor reforme pentru a corecta aceste dezechilibre economice și a aduce stabilitate bugetară.

El a subliniat importanța rezolvării problemelor din sistemul public bugetar și a criticat propunerile referitoare la pensiile speciale, considerându-le o caricatură și nerelevante în rezolvarea problemelor reale.

“Există o anomalie în sistemul salarial”

Theodor Stolojan a menționat că este esențial să se înțeleagă că România are nevoie de reforme și că opoziția față de Programul Național de Redresare și Reziliență este lipsită de înțelegere.

El a criticat ideea promovată de unii teoreticieni că creșterea economică poate fi obținută prin creșterea veniturilor, fără a avea în vedere evoluția productivității muncii. Stolojan a subliniat că există o anomalie în sistemul salarial, cu salariul mediu net în sectorul bugetar fiind mult mai mare decât cel din sectorul privat, iar acest lucru trebuie corectat prin reforme adecvate.