În urma publicării de către Ministerul Finanțelor a „ordonanței trenuleț”, opoziția a reacționat vehement, criticând măsurile menite să reducă deficitul bugetar. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a subliniat că a sosit „nota de plată” pentru investițiile nejustificate ale fostului guvern.
„A venit nota de plată, nu doar din anul 2024, ci şi din 2023 şi 2022”, a menționat Nicușor Dan, adăugând că investițiile trebuie direcționate în autostrăzi și nu în stadioane sau sedii administrative, care nu aduc venituri bugetului.
Deputatul USR, Claudiu Năsui, a criticat de asemenea guvernul, amintind promisiunea nerespectată a lui Marcel Ciolacu de a nu crește taxele. „Iată că au trecut alegerile şi le creşte”, a declarat Năsui, subliniind că măsurile vizează menținerea subvențiilor pentru partide și acordarea voucherelor de vacanță în sectorul public.
Senatorul AUR, Petrișor Peiu, a lansat critici severe, acuzând coaliția PSD-PNL-UDMR că, prin majorarea impozitului pe dividende și eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din sectoare strategice, aruncă o „bombă fiscală” asupra economiei. El a avertizat asupra impactului negativ asupra celor aproximativ 3 milioane de români implicați în peste 900.000 de firme și despre riscul unei inflații accentuate.
Aceste măsuri fiscale, care includ tăieri și înghețări de venituri, ca și noi impozite și taxe, au fost criticate și pentru lipsa de transparență și dezbatere publică. Năsui a subliniat că schimbările aduc o criză morală și democratică, având în vedere promisiunile electorale neîmplinite de menținere a regimului fiscal.
Ordonanța propusă de guvern prevede, printre altele, înghețarea salariilor bugetarilor și oprirea angajărilor la stat, măsuri care au generat o undă de șoc în rândul opoziției și al specialiștilor economici.