Rectificarea bugetară ce trebuie făcută în contextul pandemic poate afecta mai multe sectoare ale societății. Amânarea unor măriri sau chiar micșorarea unor bugete sunt câteva din posibilele măsuri ce ar putea fi luate.
Cristian Tudor Popescu a oferit de curând un interviu pe tema rectificării bugetare, în cadrul emisiunii de la Europa FM, „Piața Victoriei”, în care își exprimă nelămurirea cu privire la modul în care sunt alocate fondurile publice:
„Când a venit guvernul Orban, ni s-a spus că bigetul e varză, în special de ministrul de Finanțe, că bugetul e șvaițer, sunt nu mai găuri acolo, e nenorocire, ce au făcut? Ce au lăsat? Cheltuieli fără acoperire. Ni s-a prezentat o imagine de apocalipsă, nu mai sunt bani, nu avem cu ce să face. S-au plătit diverse obligații. Și acum, la 5 luni după aceea, noi avem un buget care, mie mi se pare, de cauciuc, se poate întinde de el oricât. De unde dau? Dincolo de toate filosofiile astea politice cu relansare, cu taxe, eu întreb un singur lucru: De unde atâția bani, domne? De când a început criza eu nu văd decât că dăm, bugetul dă, adică dă din banii oamenilor, bineînțeles. Tot oamenilor dă la toți oamenii”
Jurnalistul a oferit această declarație în contextul amânării plății utilităților, instituțiile afectate pot opta pentru un împrumut de la Trezoreria Statului.
„Banii de la stat ăia sunt, indiferent că ajung prin aceste companii de stat sau prin taxe și impozite direct… Banii ăia atâția sunt și din câte mi s-a spus, înainte de a începe criza, situația era albastră spre negru, bun. Și acum de unde atâția bani? Nu aveți senzația asta că banii ăștia se dau de unde nu sunt?”
Florin Cîţu a făcut câteva precizări referitoare la viitoarea rectificare bugetară, care ar trebui să fie aprobată în următoarea şedinţă de Guvern. A spus că dar nu a spus condițiile în care fi folosiți sau unde se vor efectua tăieri pentru a face acest lucru posibil:
„Un miliard de lei în plus vor merge pentru plata concediilor medicale şi am alocat şapte miliarde de lei pentru plata şomajului tehnic”.
Economiștii recomandă o reevaluare drastică a banilor care merg spre bugetari, măsură ce ar putea să ușureze modul în care ar trebui gestionați banii în această perioadă. Există în momentul de față anumite „programe parazit” în multe de primării:
Cristian Păun: „Din tigrii Europei devenim niște pisici jigărite”
Primăriile sunt primele ce ar putea avea de suferit în urma unei rectificări bugetare, conform sursei citate, principalul motiv ar fi prezența unor programe care nu mai sunt de interes în pandemie.
„Sper că vor fi controale la sânge pe aceste alocări care sunt complet imorale în momentul de faţă. Nici în perioadă de boom nu îşi aveau locul acele spectacole şi focuri de artificii sau excesul acela de plantat «panseluţe», darămite acum”
Economiștii vorbesc despre o posibilă amânare a creșterii pensiilor, ar trebui să se țină în mod categoric cont de urmările unei măriri a acestora.
„Trebuie să ne gândim şi la acele cheltuieli rigide, sub nicio formă creşterea pensiilor cu 40%… Nu ştiu, se poate contempla o creştere cu rata inflaţiei şi m-aş adresa numai celor mai mici pensii, nu tuturor pensiilor, între care unele sunt foarte mari”
Contextul economic din această perioadă se împarte în două tipuri de caracteristici. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, are în vedere plierea deciziilor sale în funcție de tendințele economice din pandemie.
„Avem o creştere a cheltuielilor, dar şi o scădere a veniturilor pentru că foarte multe companii au fost închise şi asta înseamnă că deficitul pentru anul 2020 creşte semnificativ. O creştere a deficitului semnificativ înseamnă şi o finanţare mult mai complicată pentru această perioadă.”