Măsurile multașteptate de relaxare, anunțate că vor intra în vigoare după data de 15 mai sunt o sursă de bucurie, dar și de anxietate pentru populație. Pentru că, oricât s-ar bucura românii că vor putea în sfârșit ieși din casă, aceștia nu pot ignora cifrele încă mari ale contaminărilor cu COVID-19, raportate zilnic de medici. Aceiași medici, care avertizează că încă nu am depășit vârful epidemiei…iar până pe 15 mai au mai rămas doar 10 zile.

Reclamă

În acest context, gazetarul Cristian Tudor Popescu, avertizează că măsurile de relaxare au fost adoptate și anunțate prematur. Un lucru pe care jurnalistul îl explică prin faptul că hotărârile luate acum nu au de fapt un substrat social, ci unul politic. Deciziile care se iau în această perioadă nu mai sunt legate, spune Cristian Tudor Popescu, de starea epidemică a țării, ci de un alt tip de presiuni.

„Politic și psihologic sunt greu de dus mai departe aceste măsuri – care au fost eficiente, pentru că nu am avut o explozie de cazuri, dar față de care oamenii nu mai sunt dispuși să simpatizeze, iar liberalii au de pierdut politic, ceea ce o confirmă și sondajele.”

Reclamă

Aceasta fiind situația, singura soluție pe care o au cetățenii la îndemână pentru a se proteja este să-și ia singuri măsuri de precauție și să conștientizeze faptul că epidemia nu va dispărea după acea dată, ceea ce face ca oricare dintre noi să se afle, oricând este înafara casei, în linia întâi.

„Trecem acum din planul secund în care ne-am aflat câtă vreme principala noastră treabă a fost ‘stați acasă’; după 15 mai trebuie să ne considerăm cu toții în linia întâi. Nu mai sunt doar medicii, jandarmii. Pentru că vor fi mai ușor de încălcat regulile impuse și consecințele vor fi uciderea de oameni. Dacă vom reuși să conștientizăm, dacă această relaxare va merge, atunci vor putea fi și alte măsuri. Dacă nu, nu este exclus să vedem o înrăutățire și atunci să vedem la ce recurge guvernul”, a explicat Cristian Tudor Popescu.