Europarlamentarul Cristian Terheș a declarat că peste 22.000 de conturi TikTok din Turcia au fost utilizate pentru a promova campania electorală a AUR și Călin Georgescu la alegerile din noiembrie 2024. Terheș a subliniat că această activitate a fost confirmată de un raport TikTok și discutată în cadrul comisiei pentru apărarea democrației a Parlamentului European, luni, unde s-a dezbătut un raport francez privind manipularea electorală din România.
„TikTok spune că a identificat 4453 de conturi operate din Turcia pentru AUR și pentru Călin Georgescu în 17 decembrie. TikTok face update pe 7 ianuarie și spune că în urma anchetei, de la cele 4453 s-au găsit 22.764 de conturi operate din Turcia, conturi cu două sau trei clipuri. Ţineţi minte boţii ăia de aveai zeci de mii de comentarii pe secundă, al căror rol era să împingă postările? Aceste conturi au fost operate din Turcia, un stat în afara UE, un stat care ne e prieten. Întrebarea e cine a plătit? O terță parte a plătit, a spus TikTok, dar nu a putut identifica cine a plătit concret, aici e atributul statului român,” a declarat Cristian Terheș la Antena3.
Europarlamentarul a menționat că dintre cei 19 milioane de locuitori ai României, aproximativ 9 milioane au cont pe TikTok, iar 300.000 de conturi au fost eliminate de platformă pentru dezinformare. Terheș a pus sub semnul întrebării integritatea alegerilor, având în vedere manipulările de pe rețeaua socială.
Terheș a mai subliniat că Călin Georgescu nu a declarat cheltuieli pentru campania electorală, iar aceasta, alături de manipularea prin TikTok, a dus la anularea alegerilor. De asemenea, el a precizat implicarea a 130 de micro-influenceri în campania pentru Georgescu.
„E o problemă că un microinfluencer face campanie electorală? Nu. E liber să facă. E o problemă că e plătit cu bani și face campanie pe perioada campaniei fără să spună. Au fost manipulați algoritmii în masă într-un mod care a dezinformat,” a mai adăugat europarlamentarul.
În concluzie, raportul TikTok evidențiază o potențială influență externă și nereguli în procesul electoral din România, fiind necesare investigații suplimentare pentru a clarifica situația.