Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice (ASE), a adresat o replică vehementă fostului ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, după ce acesta a discutat despre așa-numiții „falși profeți ai crizei”, referindu-se și la Păun. Într-o postare pe Facebook, Păun își exprimă nemulțumirea față de predicțiile economice optimiste ale lui Câciu, care nu s-au confirmat.
„La sfârșitul anului trecut, am fost printre puținii care îi spuneam lui Câciu că deficitul va fi de 9%. Eu cred că realitatea l-a contrazis pe el, care prognoza o creștere economică triplă și un deficit la jumătate. Un incompetent! Optimist, dar incompetent! Așa sunt ăștia mereu, optimiști… Stai ascuns, nu te mai arăta o perioadă…”, a scris Cristian Păun marți seară, referindu-se la înregistrările economice ale fostului ministru.
În mesajul său, Păun folosește termeni duri pentru a-l critica pe Câciu, acuzându-l de incompetență în gestionarea fondurilor europene și colectarea bugetară. „A reușit marea ‘performanță’ să nu absoarbă niciun euro, nici pe PNRR și nici pe fondurile clasice. Nimic!”, a subliniat profesorul.
Replica lui Păun vine în contextul unei postări anterioare a lui Adrian Câciu, care a făcut aluzie la economiștii critici numindu-i „falși profeți ai crizei”. Câciu a susținut că aceștia sunt vinovați pentru creșterea extremismului, avertizând că ceea ce prevestesc nu se va întâmpla, mai ales în contextul aderării României la Schengen și OCDE.
Criticile lui Păun la adresa politicilor economice nu sunt recente. Profesorul a avertizat adesea despre lipsa unui plan concret de reformă în administrația publică și considera că politicienii evită să discute problemele economice reale în campania electorală, promițând doar „lapte și miere” alegătorilor.
De asemenea, economistul Bogdan Glăvan a manifestat o poziție similară, criticând intervențiile guvernului asupra pieței și cerințele imposibile, cum ar fi înghețarea prețurilor. Acesta a subliniat că astfel de măsuri sunt caracteristice pentru țările din lumea a treia și a criticat ideea ca taxele să crească în contextul unor administratori lipsiți de competențe.
Așadar, criticile exprimate de Cristian Păun și Bogdan Glăvan reflectă o nemulțumire crescândă față de politicile economice guvernamentale și gestionarea resurselor naționale.