Reclamă

Crina Ostace, o româncă diagnosticată cu cancer, a primit o sentință dură din partea medicilor oncologi din Bacău care i-au spus că mai are doar cinci luni de trăit. Cu toate acestea, Crina a refuzat să își accepte soarta și a căutat soluții în Turcia, cu ajutorul donațiilor, obținând un tratament ce nu este decontat în România.

Crina a fost informată de către o tânără doctoriță cu nonșalanță despre pronosticul sumbru: „Ce, credeți că dacă mergeți în Turcia o să trăiți mai mult?” Cu toate acestea, în Turcia, medicii nu au utilizat cuvinte precum „moarte” sau „stai la pat”, oferindu-i speranță și încurajând-o să își continue activitatea.

Tratamentul prescris pe baza unui test molecular efectuat în Turcia nu este decontat de statul român, costurile ridicându-se la 4.000 de euro pe lună. Singura opțiune pentru Crina a fost să-și vândă locuința. Încurajată de medicii din București, a decis să dea statul în judecată pentru a obține gratuitate pentru tratament.

Crina a chemat în instanță Guvernul României și alte instituții, fiind susținută de precedentele pozitive în astfel de procese. Până la finalizarea litigiului, a primit sprijin pentru a-și acoperi tratamentul pentru jumătate de an din partea ONG-urilor și a organizațiilor de solidaritate.

Povestea Crinei a generat numeroase reacții, iar avocații subliniază că statul este responsabil de promisiunile făcute public cu privire la reglementarea tratamentelor ‘off label’. „Dacă promiți în fața notarului că vinde casa până pe data de … și nu respecți promisiunea, automat plătești despăgubiri.” a explicat Dan Cimpoeru, avocat.

Managerul spitalului din Bacău, Aurelia Taga, a prezentat scuze pentru deficiențele de comunicare ce au dus la „condamnarea” pacientei. Momentan, Crina luptă pentru a-și obține dreptul de a beneficia de tratament, continuând să își trăiască viața alături de sprijinul comunității.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro