Reclamă

Numele lui Crin Antonescu, fost președinte interimar al României și lider marcant al Partidului Național Liberal (PNL), a revenit în prim-planul politicii românești, fiind desemnat candidatul unic al coaliției PSD-PNL-UDMR pentru viitoarele alegeri prezidențiale. Antonescu, care a condus PNL timp de cinci ani și a fost unul dintre fondatorii Uniunii Social Liberale (USL), a fost surprins de nominalizare, dar a declarat: „Nu am solicitat candidatura, dar nu m-am dat la o parte”.

Crin Antonescu a absolvit Facultatea de Istorie a Universității București în 1985 și a lucrat ca profesor și muzeograf până în 1992, când Revoluția Română l-a prins la Tulcea. În același an, el a intrat în Parlament ca reprezentant al PNL, activând în calitate de deputat timp de 16 ani și de senator din 2008 până în 2016. Între 1997 și 2000 a fost ministrul Tineretului și Sportului.

Antonescu a preluat interimatul funcției de președinte al României în 2012, după suspendarea lui Traian Băsescu, post pe care l-a ocupat timp de 49 de zile. În perioada respectivă a fost activ, promulgând legi și participând la diverse evenimente publice. Totodată, el a fost critic față de Traian Băsescu, inclusiv în cadrul dezbaterii din campania prezidențială din 2009, când Antonescu a obținut locul trei în primul tur de scrutin.

După lungi ani de activitate politică, Crin Antonescu s-a retras din viața politică în 2014, abdicând din pozițiile sale de copreședinte USL și președinte al Senatului, precum și din funcția de lider al PNL, în contextul rezultatelor slabe la europarlamentarele din acel an. Tot atunci, el a renunțat și la candidatura la prezidențiale, cedând locul lui Klaus Iohannis. Pe parcursul anului 2024, Antonescu a revenit în atenția publică criticând fostele decizii ale conducerii PNL.

Crin Antonescu a criticat și pe Călin Georgescu, candidatul ce a câștigat primul tur în anul 2024, acuzându-l că „minte” în privința opiniilor sale față de NATO și Uniunea Europeană. În plan personal, soția sa, Adina Vălean, a fost comisar european pentru Transporturi între 2019 și 2024, continuându-și activitatea în Parlamentul European. Amândoi au fost audiați la Direcția Națională Anticorupție în 2016, într-un caz legat de achiziția unui apartament, dar nu au existat alte informații publice despre aceasta.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro