La granița dintre Peru, Columbia și Brazilia, o alianță criminală formată din disidenți columbieni, grupuri de crimă organizată din Brazilia și traficanți de droguri din Peru destabilizează autoritățile locale în timp ce exploatează resursele naturale ale pădurilor amazoniene, transmite El Pais. Această regiune, vitală pentru reglarea climei, devine centrul unui trafic intens de cocaină, marijuana, aur, lemn prețios și mercur.
După semnarea acordului de pace din 2016 între guvernul columbian și milițiile FARC, alianțele criminale s-au solidificat. Grupările columbiene și braziliene rezistă provocărilor junglei, beneficiind de fluxul profitabil de resurse, în ciuda dificultăților de menținere a unor trupe permanente în zonă.
De-a lungul râurilor Amazon, Putumayo, Pure și Caqueta, care traversează regiunea, activitatea ilegală este în continuă creștere. Pe râu Pure, 30 de bărci cunoscute sub numele de „dragoni” poluează mediul înconjurător cu mercur în timpul procesului de extragere a aurului, în timp ce în partea braziliană a râului, numărul acestora a crescut la 120. Mineritul ilegal aduce profituri semnificative; un gram de aur se vinde cu aproximativ 80 de dolari, iar un „dragon” poate produce 150 de grame pe zi, generând un venit lunar de peste 300.000 de dolari după scăderea cheltuielilor.
Comando Vermelho, o organizație criminală din Brazilia cu conexiuni de durată în regiune, folosește mineritul ilegal ca metodă de spălare a banilor proveniți din traficul de droguri. „Această rețea ilegală nu este singura care se hrănește din acest ecosistem,” a declarat un oficial columbian, notând că minerii plătesc agenți ai poliției militare cu 30 de grame de aur pentru fiecare „dragon” pentru a beneficia de protecție și pentru a li se permite accesul cu bărci, combustibil și mercur în zonă.
Fenomenul nu este nou, după cum demonstrează și capturarea notorie din februarie 2001 a baronului brazilian al drogurilor Fernandinho Beira-Mar, lider al Comando Vermelho, de către armata columbiană. Totuși, activitatea criminală a atins noi culmi în ultimii ani, consolidând regiunea drept epicentrul crimei transnaționale.