Un bărbat german, condamnat pentru crimă în 1982, are dreptul de a i se șterge numele din rezultatele de căutare online, a decis cel mai mare tribunal din Germania.

Tribunalul din Karlsruhe a hotărât în favoarea bărbatului, care a primit o sentință pe viață pentru că a omorât doi oameni pe un iaht în 1982. A fost eliberat din închisoare în anul 2002 și spune că dorește că numele familiei lui să nu fie asociat cu aceasta crima.

În 1999, revista Der SPiegel a încărcat trei rapoarte din 1982 și 1983 care includeau numele complet al bărbatului pe site-ul lor. Articolele pot încă fi găsite pe google. Bărbatul a aflat de articole în 2019 și a cerut în instanță să fie șterse susținând că îi violează dreptul la intimitate.

Această decizie ar putea forța publicațiile să restrictioneze accesul la arhive online. Deocamdată publicațiile pot păstra articolele arhivate online dar pot fi forțate să le șteargă dacă se face o cerere.

Problema „dreptului de a fi uitat” e una controversată, care rezultă în dispute între uniunea europeana și motoarele de căutare cum ar fi Google.