Reclamă

Unele obiceiuri ale noastre pot fi nesănătoase, fără să ne dăm seama. Dependența de zahăr este o problemă pe care mulți nu o conștientizăm și ne poate afecta atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. 

Zahărul este prezent în orice aliment în consumăm, nu doar în ceea ce numim dulciuri, napolitane, prăjituri sau bomboane. Acesta se găsește și în ketchup sau în mâncarea din conserve. Avem nevoie de acesta pentru a funcționa bine în fiecare zi, însă nu zahărul este necesar, ci glucoza și glucidele. Alte glucide găsim și în cereale integrale, fructe, legume, semințe, nuci sau leguminoase, care ne oferă și alte beneficii.

Un nivel ridicat de zahăr in organism ajunge să fie dăunător. Se produce un exces de insulină care atacă sistemul cardiovascular. Pot apărea kilogramele în plus dacă alimentația nu este una moderată și se poate ajunge până la obezitate. Un alt factor negativ este că vederea, creierul, rinichii, pancreasul pot fi afectate și duc către anumite boli.

1. Semne ale dependenței de zahăr

  • Ai pofte mereu de a mânca ceva dulce, iar dacă vezi ceva plin de zahăr nu te poți abține.
  • La fiecare ieșire din casă, simți nevoia să treci pe lângă o patiserie, gogoșerie sau cofetărie și mereu vei cumpăra ceva de acolo.
  • Mănânci mai multe dulciuri decât ar trebui. Adică nu te oprești la o singură prăjitură sau la o singură gogoașă și mereu îți dorești mai mult.
  • Ai un comportament diferit dacă nu consumi zahăr. Dacă atitudinea ți se schimbă și îți pierzi atenția, devii nervos, nu mai ai răbdare, te lupți cu o dependență de zahăr.
  • Consideră că dulciurile sunt cei mai bun prieteni. Locul de muncă te stresează, activitățile zilnice sunt obositoare, iar tot ce te ajută este zahărul și mereu simți nevoia să îl consumi, ai o problemă și trebuie să fii atent.
Social Media

2. Cum poți scăpa de dependența de zahăr

Sportul ajută limitarea consumului de zahăr. În momentul în care faci sport, corpul eliberează hormoni de fericire și nu simți nevoia de a consuma zahăr pentru a te simți bine. Mișcarea ajută și la prevenirea mai multor boli, precum cele cardiovasculare și scade riscul diabetului zaharat de tip doi.

3. Alte metode prin care să renunți la zahăr

  • Înlocuiește o gustare formată din dulciuri cu un fruct
  • Folosește îndulcitori naturali
  • Apelează la dulciuri cu un conținut redus de zahăr sau prepară-le chiar tu
  • Consumă alimente integrale precum orez integral, linte, năut, fasole, legume proaspete
  • Mănâncă mai multe salate

Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro