Reclamă

Creștinii ortodocși celebrează mâine, 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului, o sărbătoare deosebită cunoscută popular ca Sfânta Maria Mică. Această celebrare este importantă atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici, fiind recunoscută ca debutul noului an bisericesc, care începe la 1 septembrie.

Acest moment, care marchează și începutul toamnei, se corelează cu activitățile specifice sezonului, precum culegerea viilor și semănatul cerealelor de toamnă. Este considerată prima dintre cele patru sărbători dedicate Fecioarei Maria: Nașterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Evenimentul își are originile în perioada 19-22 î.Hr., când Maica Domnului a fost născută din părinții Ioachim și Ana. Deși aceștia erau în vârstă și fără copii, au rămas devotați rugăciunii. Povestea spune că un înger Gavriil le-a adus vestea că rugăciunile lor au fost ascultate, iar Maica Domnului se va umple de Duh Sfânt încă din pântecele mamei sale.

Părinții săi, sărbătoriți pe 9 septembrie, au dus-o pe Fecioara Maria la Templu la vârsta de trei ani, unde a trăit până la cincisprezece ani. Ioachim și Ana au fost privați de prezența fiicei lor la o vârstă fragedă, iar cu timpul au fost luați și ei din această lume.

Părintele Gabriel Cazacu de la Mănăstirea Cașin din București a declarat pentru Digi24: „Maica Domnului este protectoarea tuturor femeilor și mamelor”. El a încurajat femeile care doresc copii să nu-și piardă speranța, subliniind importanța rugăciunii și vieții curate.

În România, sărbătoarea este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri locale. „În credința populară, românii au creat multe tradiții și obiceiuri, legi ale pământului le numim noi. Sunt frumoase aceste obiceiuri, au farmecul lor, dar nu sunt legi ale credinței sau bisericii, țin mai mult de etnografie și folclor,” a explicat Părintele Cazacu.

Cu ocazia Sfintei Maria Mici, multe persoane doresc „La mulți ani” celor dragi. Deși Adormirea Maicii Domnului din 15 august este considerată un eveniment trist, ambele sărbători sunt un prilej de reflecție, iubire și rugăciune.

Nașterea Maicii Domnului subliniază începutul mântuirii pentru omenire și este un moment în care credincioșii sunt îndemnați să își exprime recunoștința și iubirea față de cei dragi, prețuind mamele și bunicile.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro