Reclamă

Creștinii ortodocși marchează joi, 29 august, Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, o zi de post și de reculegere dedicată acestei figuri importante care a anunțat venirea lui Hristos. Sfântul Ioan este singurul sfânt pentru care Biserica Ortodoxă Română a stabilit o zi specială de post.

Arhimandritul Cleopa Ilie descrie această zi drept una de „întristare și doliu”, rememorând fapta nelegiuită comisă de Irod Agripa, stăpânitorul Galileii, care a ordonat decapitarea lui Ioan Botezătorul. Evenimentul tragic a avut loc în vremea când Irod, sub influența Irodiadei, i-a cerut fiicei acesteia să ceară capul Sfântului Ioan, după ce aceasta plăcuse cu jocul său la petrecerea organizată de Irod de ziua sa.

Irod, deși conștient de sfințenia lui Ioan, l-a aruncat inițial în temniță, unde a rămas pentru o perioadă îndelungată, fiind vizitat de ucenicii săi și răspunzând la întrebările acestora despre Mesia. Sfântul Evanghelist Luca ne arată cum, în cele din urmă, sub presiunea jurământului făcut în fața oaspeților săi, Irod a poruncit ca Ioan să fie ucis, iar capul său să fie adus pe tipsie la Irodiada.

După acest act nelegiu, Irod a fost supus judecății divine. Împăratul roman Gaius Caligula l-a exilat alături de Irodiada și Salomeea, inițial în Galia, iar mai târziu în Spania. Legenda spune că Salomeea a avut parte de un destin tragic, murind după ce gheața unui râu i-a retezat capul, în mod similar cu soarta Sfântului Ioan. În momentul morții, trupul său a fost dus de ape, iar capul i-a fost adus mamei sale pe o tipsie.

Sfântul Ioan rămâne un simbol al dreptății și al propovăduirii păcii, amintindu-se despre el că, de teama păcatului, și-ar fi înlocuit capul cu unul de oaie.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro