Reclamă

Conform unui studiu realizat pentru Confederația Patronală Concordia, salariul minim din România a înregistrat cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană. Începând cu anul 2010, când era la nivelul de 142 de euro, salariul minim a ajuns la 744 de euro în prezent. Această creștere a depășit atât rata inflației, cât și rata cumulată de creștere a productivității muncii cu inflația, declară autorii studiului.

Directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, a subliniat importanța investițiilor și reformelor pentru a susține o creștere accelerată a productivității. „Suntem aproape de media europeană și media regională. Pe termen mediu, un raport de 45-50% între salariul minim și cel mediu este o formulă echilibrată”, a precizat Burnete.

Studiul „Politica Salariului Minim în România” analizează evoluția salarizării și factorii economici care influențează nivelul salariului minim pe economie. Printre concluzii, studiul evidențiază impactul negativ asupra sectoarelor vulnerabile și riscul creșterii inflației. De asemenea, rata de participare la forța de muncă în România este de 68,7%, cea mai scăzută din regiune comparativ cu alte țări europene, cum ar fi Bulgaria, Ungaria, și Polonia.

Un aspect menționat este că aproximativ 35% dintre angajați sunt plătiți la salariul minim sau aproape de acesta, ceea ce creează distorsiuni economice. Conform studiului, o creștere de 20% a salariului minim generează o creștere automată de 8% a salariului mediu, ducând la decuplarea de fundamentele macroeconomice.

Potrivit sursei, în iulie 2024 s-a raportat o creștere a salariului minim cu 23% față de anul precedent. Studiul a identificat 13 sectoare economice vulnerabile la fluctuațiile salariului minim, printre care agricultura, silvicultura, industria textilă, transporturile și sectorul hotelier.

Proiectul „Consolidarea capacității Concordia pentru dialog social”, în care a fost realizat studiul, este cofinanțat de Uniunea Europeană. Confederația Patronală Concordia reunește firme cu peste 350.000 de angajați, reprezentând un sfert din PIB-ul României.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro