Potrivit unui studiu citat de The Guardian, numărul șobolanilor a crescut semnificativ în marile orașe, pe măsură ce temperaturile globale continuă să urce. Printre orașele afectate se numără Washington DC, San Francisco, Toronto, New York și Amsterdam. Studiul, publicat în revista Science Advances, a analizat date din 16 orașe din întreaga lume și a constatat că unsprezece dintre ele au prezentat „tendințe semnificative de creștere a numărului de șobolani”.
În ultimul deceniu, populația de șobolani a crescut cu 390% în Washington DC, cu 300% în San Francisco, cu 186% în Toronto și cu 162% în New York, conform cercetătorilor. Aceste date se bazează pe observările publice și rapoartele de infestare. Londra și Paris nu au fost incluse în cercetare, dar principalii cercetători, printre care Jonathan Richardson de la Universitatea Richmond, consideră că situația este similară și în alte orașe mari.
Toronto se confruntă cu o situație critică, după ce linia de asistență a orașului a înregistrat 1.600 de apeluri legate de șobolani doar în 2023, comparativ cu 940 în 2019. „Când mergi pe străzile din Toronto, sub picioarele tale, adânc în sistemul de canalizare, se află un loc plin de șobolani”, a declarat Alice Sinia, entomolog principal la Orkin.
Consilierii municipali din Toronto, Alejandra Bravo și Amber Morley, au solicitat implementarea unui plan oficial pentru gestionarea crizei, subliniind impactul negativ asupra calității vieții rezidenților. O altă observație esențială este că orașele cu o creștere rapidă a temperaturilor au fost și cele care au experimentat o augmentare semnificativă a populației de șobolani. Conform studiului, rozătoarele se pot reproduce mai frecvent în condiții de temperatură mai ridicată.
Pe lângă Toronto, și orașe ca Oakland, Buffalo, Chicago și Boston au raportat o creștere a numărului de șobolani. În schimb, Tokyo, Louisville și New Orleans au reușit să contracareze această tendință. În Tokyo, normele culturale și așteptările privind curățenia au determinat o raportare rapidă a infestărilor. Cercetătorii subliniază necesitatea unor strategii care să vizeze reducerea atractivității mediului urban pentru șobolani.
Cercetarea nu a reușit să cuantifice populația totală a șobolanilor, ci doar creșterile relative prezentate în rapoartele de-a lungul timpului. „Trebuie să cunoaștem lupta pe care o ducem. Aproape fiecare oraș anunță că duce un război împotriva șobolanilor”, a concluzionat Richardson.