Debitul Dunării înregistrează o creștere alarmantă și riscă să ajungă la 6.000 de metri cubi pe secundă în săptămânile următoare, conform avertismentelor specialiștilor. În Ungaria, autoritățile se pregătesc deja pentru posibilele inundații, considerate cele mai severe din ultimul deceniu.
În România, debitul Dunării se va dubla în zilele următoare, a anunțat Ana Maria Agiu, purtătorul de cuvânt al Apelor Române. Aceasta a precizat că, „pe 24 septembrie avem un debit de 8.000 m³/s, mai mult decât dublu, conform prognozei. Sigur că atenția este maximă, se ține legătura cu toate țările din bazinul Dunării, se urmăresc creșterile de debite care se pot înregistra și pe afluenții Dunării.”
La Orșova, efectele creșterii nivelului Dunării sunt deja vizibile. Alin Subțire, proprietar de pensiune, a declarat că „Dunărea e în creștere și vine cu un val de sus, a ajuns probabil la Budapesta și va ajunge în Belgrad în câteva zile.”
Amintim că cel mai ridicat debit al Dunării a fost înregistrat în 2006 în România, atingând 15.800 de m3/s, ceea ce a provocat inundații majore în județul Dolj, unde peste 15.000 de oameni au fost evacuați. Oamenii din Orșova își exprimă temerile de a ajunge din nou în situația sinistraților de la Galați. „Normal, normal că ne facem griji și să ia măsuri înainte de a veni. Cu forțele naturii nu te pui”, au declarat aceștia.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, își exprimă optimismul: „Vom avea, cel mai probabil, un maxim care se va apropia de 10 m³/s, dar asta nu este ceva de negestionat.”
Dacă la Bechet nivelul apei a crescut, facilitând navigația bacului după o vară în care activitatea a fost suspendată din cauza apelor scăzute, poziția oamenilor rămâne precaută. „Cum vă ajută faptul că a fost reluat traficul cu bacul? – Foarte mult, foarte foarte mult. Turnu Măgurele, Calafat, aceasta e zona pe unde trebuia să o luăm… Și ce însemna asta, un ocol? – Un ocol de sute de kilometri.”
În prezent, debitul Dunării în zona Bechet se situează la aproximativ 3.000 m3/s.