Ministerul rus al Apărării a anunțat o creștere semnificativă a numărului de persoane care semnează contracte pentru a se alătura forțelor armate, influențată puternic de atacul mortal de luna trecută asupra unei săli de concerte din apropierea Moscovei.

Despre acest fenomen, autoritățile militare ruse au transmis că peste 100.000 de persoane au semnat contracte de la începutul anului, dintre care aproape 16.000 în ultimele zece zile, mulți dintre candidați exprimând dorința de a răzbuna victimele tragediei din 22 martie 2024.

Tragedia citată a dus la pierderea a cel puțin 144 de vieți umane în urma unui atac armat revendicat de gruparea militantă Statul Islamic, la sala de concerte Crocus City Hall. Cu toate acestea, Rusia a indicat o posibilă legătură a atacatorilor cu Ucraina, o afirmație respinsă de Kiev și criticată de Statele Unite.

În contextul conflictului prelungit din Ucraina, recrutarea voluntară joacă un rol crucial pentru Rusia, Presidentul Vladimir Putin subliniind anterior că nu vede necesitatea unei noi mobilizări obligatorii în lumina numărului mare de înscrieri voluntare. În martie, acesta a inițiat un nou decret pentru recrutarea militară semestrială, așteptându-se chemarea a 150.000 de bărbați la serviciu.

Folosirea propagandei şi promisiunile de salarii avantajoase sunt printre factorii care îi atrag pe mulți să se alăture armatei, în timp ce Rusia își intensifică eforturile militare, inclusiv prin consolidarea armatei cu noi corpuri blindate și divizii conform declarațiilor Ministrului Apărării, Serghei Şoigu.