Capturile de droguri în România au crescut alarmant în ultimii patru ani, cu o creștere de 35% în această perioadă, conform autorităților. O problemă majoră este că traficanții reușesc să păcălească legea modificând structura chimică a drogurilor, obținând astfel substanțe care pentru o perioadă nu sunt interzise.

Într-un interviu pentru Digi24, un ofițer de la Crimă Organizată a declarat: ‘Ca substanțe noi, anul trecut am avut 26 de substanțe care au fost identificate prima oară în România’. Traficanții lucrează constant pentru a produce stupefiante noi, în timp ce ofițerii de la crimă organizată testează toate drogurile găsite în urma perchezițiilor.

Același ofițer a adăugat: ‘Volumul de capturi este într-o creștere uriașă, cel puțin în ultimii ani. În 2020 aveam la nivel național vreo 17.000 de probe într-un an. Anul trecut am avut 23.000 de probe într-un an. Avem drogurile clasice – canabis, are o pondere de 30% din consum. Există un consum în creștere de cocaină. Se mai consumă amfetamină și mai sunt și ceilalți compuși din pastile.’

La laboratorul de droguri al Poliției Române, testarea drogurilor durează maximum 45 de minute. Dacă se descoperă o substanță nouă, aceasta este trimisă de urgență către polițiștii din Europa, iar cei care sunt prinși cu drogul respectiv pot fi arestați în scurt timp. ‘Cetățenii străini care au fost la festivalul de la Constanța aveau ketamină, cei mai mulți erau pe ketamină. O fi un trend în occident, o veni și la noi, dar știți că ketamina este un anestezic folosit în medicina veterinară’, a menționat ofițerul.