Seceta prelungită și prețurile crescute la furaje îi determină pe crescătorii de animale din județul Dolj să își vândă turmele de oi. Fermele sunt greu încercate, iar efectivele totale de ovine și caprine au scăzut semnificativ. Anul trecut, în Dolj erau peste 350.000 de animale, însă în prezent, numărul acestora a scăzut la 300.000.
Constantin Stancu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Dolj, arată cu degetul către seceta severă și lipsa furajelor accesibile ca factori principali ai acestei crize. „A fost un an foarte dificil din cauza secetei. Și eu am renunțat la o parte din animale, am cumpărat dublu față de anul trecut, că le dau de patru luni grăunțe”, a declarat Stancu.
Târgul de la Segarcea a devenit un loc unde mulți fermieri încearcă să-și recupereze măcar o parte din pierderi, vânzându-și animalele. Sorin Agapie, directorul Direcției Agricole Dolj, confirmă situația grea cu care se confruntă fermierii: „Una dintre principalele probleme a fost seceta pedologică din vara anului 2024. Au întâmpinat probleme vizavi de acea pestă a ovinelor și caprinelor”.
Un fermier afectat de această situație comentează: „Cu seceta e foarte greu. Nu s-au făcut cerealele, o ducem rău. Am fost nevoit, din cauză că nu sunt cereale, nu e nutreț, am dat din ele”. Altul adaugă despre cum prețurile au crescut semnificativ: „Rău de tot. Animalele astea au o lună de când stau la padoc. Anul trecut, luam porumbul cu 65 de bani și anul ăsta l-am luat cu 1,10 lei. Aproape de dublu.”
Retragerea din activitate devine o opțiune pe care tot mai mulți crescători o iau în considerare, lucru evidențiat de scăderea cu 50.000 de capete a efectivelor de ovine și caprine în județul Dolj. Vânzarea turmelor rămâne o soluție de avarie în fața unei realități agricole tot mai dure.