China răspunde agresiv, după ce SUA a doborât avionul „de spionaj” al Beijingului

Balonul misterios care a survolat săptămâna aceasta teritoriul Statelor Unite ale Americii crează tensiuni serioase. China a reacționat dur după ce autoritățile americane au distrus obiectul zburător cu ajutorul unui avion de vânătoare.

China reacționează, după ce SUA a doborât balonul care a survolat deasupra mai multor state americane și a ajuns până în Canada. Washingtonul a acuzat că obiectul zburător ar fi, de fapt, un echipament de spionaj.

Doar că Beijingul nu-și recunoaște vina, ba chiar susține că acest incident ar fi o provocare directă din partea americanilor.

China îşi exprimă puternica nemulţumire şi protestează împotriva utilizării forţei de către Statele Unite,  a declarat ministerul chinez de externe într-un comunicat.

De asemenea, el a adăugat că Beijingul„îşi rezervă dreptul” să răspundă la această acțiune.

Ce explicații are China pentru balonul misterios

Amintim că China susține că balonul misterios, ar fi o aeronavă civilă fără pilot. Aceasta ar fi folosită în principal în scopuri de cercetare meteorologică.

Beijingul a explicat că obiectul zburător s-a abătut de la traiectoria sa inițială și a pătruns în spațiul aviatic al Statelor Unite ale Americii. De vină pentru acest incident nefericit ar fi curenții de aer și capacitatea limitată de autodirecționare a navei.

Dar Washingtonul nu s-a lăsat convins de aceste declarații. Așa că după ce a urmărit traiectoria balonului, a decis să îl doboare. În acest scop a fost folosită o aeronavă de luptă F-22 a Forțelor Aeriene SUA, care a tras cu o rachetă aer-aer AIM-9X.

Momentul poate fi urmărit aici:

Inițial, autoritățile au analizat poziția balonului și care este cel mai sigur mod prin care poate fi doborât. După ce a parcurs mii de kilometrii în zbor, s-a căutat un moment oportun, în care să nu se prăbușească într-o zonă populată.

La ordinul preşedintelui (Joe) Biden, un avion de vânătoare american (…) a doborât cu succes un balon spion la mare altitudine, care aparţinea Republicii Populare Chineze, în spaţiul aerian deasupra coastei Carolinei de Sud., a transmis Washingtonul.

Schimbul de replici acide vine într-un moment nepotrivit pentru relațiile dintre SUA și China. După ce statele au avut discuții acide pe tema Taiwanului, şeful diplomaţiei americane, Anthony Blinken, urma să efectueze o vizită rară la Beijing. Dar incidentul cu balonul l-a determinat să anuleze întrevederea.

Share.