Reclamă
Reclamă

Persoanele care au rate la bănci au trecut printr-o perioadă extrem de grea. Din cauza vremurilor pe care le trăim, extrem de dificile din punct de vedere financiar, oamenii s-au trezit cu rate din ce în ce mai mari. Din cauza situației economice foarte grea de la noi din țară, oamenii se tem că nu vor mai putea să își achite datoriile. 

Creșterile ratelor sunt determinate de majorarea dobânzilor, conform reprezentanților Băncii Centrale. Mai mult, Banca Centrală Europeană a luat decizia de a majora dobânda de referință cu 50 de puncte de bază. În acest context, persoanele care au credite în euro vor avea mult de suferit. 

Cresc ratele în euro

Din păcate, aceasta nu este singura majorare, ci una dintr-o serie de creșteri care au avut loc în 2022, în lunile iulie, septembrie, octombrie și decembrie. În februarie 2023, ratele au crescut din nou, ceea ce a dus la nemulțumirea cetățenilor care nu știu cum să achite mai repede creditele făcute. 

Deși aceste creșteri de rate afectează majoritatea oamenilor, există o categorie de români care vor fi mai afectați decât alții. Este vorba despre persoanele care au credite în euro. Acestea se vor confrunta cu rate foarte mari și vor fi nevoiți să plătească mai mult decât erau obișnuiți. 

Reclamă

Cresc din nou ratele la bănci! Cine sunt cei mai afectați români. Vor scoate mai mulți bani din buzunar

ROBOR-ul a ajuns la o valoare mică

Specialiștii explică faptul că majorarea dobânzilor are loc în speranța că inflația din zona euro va scădea, dar acest lucru nu îi ajută prea mult pe românii care trebuie să plătească rate mai mari decât își permit. În timp ce unii se confruntă cu probleme financiare din cauza acestor creșteri de rate, alții au norocul să nu fie afectați. 

Cei care au credite în lei sunt mai fericiți, deoarece ratele lor au scăzut în ultima perioadă, după ce ROBOR-ul a ajuns la o valoare ce nu a mai fost înregistrată din 22 iunie 2010. Această scădere a ratei îi ajută pe cei care au credite în lei să economisească bani și să-și achite îndatoririle mai ușor decât cei care au credite în euro. 

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro