Normele  de comercializare a produselor din carne, lapte, ouă sunt destul de aspre. Cu toate acestea încă există situații în care sănătatea cumpărătorilor este pusă în pericol. S-a întâmplat recent , atunci când a fost decisă retragerea de pe piață a mai multor sortimente de crenvuști, toate aparținând aceluiași furnizor.

Citește și

Valul de scumpiri continuă? Făina și zahărul au cel mai mare preț din ultimii ani

Bacterie depistată în crenvuști

Câteva sortimente de crenvuști Wudy au fost retrase de pe piață după ce a fost semnalată existența unei bacterii în acestea. Toți cumpărătorii acestor produse au fost îndrumați să nu le consume. De asemenea, furnizorul îi îndeamnă pe cei care au achiziționat din magazine aceste mezeluri să le returneze voluntar.

În crenvuștii Wudy a fost descoperită Listeria Monocytogenes. Această specie de bacterie poate provoca listerioză. Sănătatea adulților, dar mai ales a copiilor poate fi cu ușurință pusă în pericol în cazul consumului alimentelor infestate cu aceasta.  Bacteria depistată în crenvuștii Wudy poate supraviețui în diferite medii, chiar și în cele fără oxigen.

Listeria Monocytogenes se mai regăsește și în fecale de animale, bălți sau chiar în sol. Boala se manifestă la 1-2 săptămâni dupâ consumul alimentelor contaminate. Persoanele care fac listerioză sunt tratate cu antibiotice.

Autoritatea Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că furnizorul Nordic Import Export înștiințează cumpărătorii legate de acest aspect. Mai mult, compania îndeamnă la înapoierea acestor produse către magazine.

Această decizie a fost luată ca urmare a detectării Listeria Monocytogenes, ca măsură de precauţie, retrăgându-se în mod voluntar toate loturile de crenvurşti Wudy din toate punctele de vânzare din România pentru loturile şi sortimentele menţionate(…)”, explică furnizorul.

Crenvuștii Wudy clasic, crenvuștii din pui sau curcan, crenvuști premium cu brânză sau crenvuști hot dog Pavo sau crenvuștii grill sunt produsele vizate.

Clienții primesc banii înapoi

Cei care au apucat să achiziționeze produsele respective de la raft le pot returna în magazine. În baza bonului fiscal, cumpărătorii primesc banii înapoi.