Credincioșii încheie astăzi perioada de patruzeci de zile de după Paște. Înălțarea Domnului mai este denumită în popor și sărbătoarea Ispasului. în funcție de zona țării, evenimentul este comemorat cu diverse tradiții.
Credincioșii vopsesc ouă roșii
Credincioșii mai pot vopsi pentru ultima dată în an ouăle roșii. De asemenea, acestea ot fi dăruite exact că cele de Paște, copiilor, vârstnicilor sau persoanelor nevoiașe. Totodată, astăzi oamenii se salută cu ‘Hristos s-a înălțat!”, urmat de răspunsul ”Adevărat S-a înălțat!”. În bisericile ortodoxe din întreagă lume astăzi se cânta tot pentru ultima dată în an ”Hristos a înviat!”.De asemenea se rostesc rugăciuni pe care creștinii le vor putea auzi din nou abia anul următor de Paște. Credincioșii din întreagă țară urmează astăzi o serie de tradiții și obiceiuri.’
Semnificația religioasă
Credincioșii ortodocși sărbătoresc astăzi momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos se înalta la cer. Momentul unic are loc la 40 de zile după Sfintele Paști, de pe muntele Taborului.Martorii acestui eveniment au fost Sfinții Apostoli care l-au înconjurat pe Iisus. Tradițiile din popor sunt variate legate de această sărbătoare. Una dintre acestea relatează că martor la momentul înălțător ar fi fost și un cioban. Acesta a stat ascuns după pietrele masive ale muntelui și abia apoi ar fi povestit minunea. Acesta este și motivul pentru care Înălțarea Domnului mai poartă numele și de Ispas.
Credincioșii țîn cont de anumite mituri prilejuite de acest moment unic în anul bisericesc. De pildă, bătrâni erau de părere că pentru un an bogat, culturile trebuiau semănate pan la Înălțare. Se spune că dacă astăzi oferi ouă roșii și flori roșii, vei avea belșug pentru următoarele luni.Despre cei care trec în neființă în ziua Înălțării Domnului se spune că merg direct în Ra. Asta pentru că în cele trei zile ale Înălțării, cerurile sunt deschise. Tot în această zi se sfinţesc plantele de leac – leuşteanul, paltinul, alunul. În unele zone oamenii se bat cu leuştean că să fie feriţi de boli şi de rele. Din 2001, Biserica Ortodoxă Română a hotărât că în această zi să fie prăznuită şi Ziua Eroilor. Sunt pomeniţi eroii care s-au jertfit pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti.
\