An de an, la 40 de zile după Paște, credincioșii sărbătoresc Înălțarea Domnului. Anul acesta, biserica ortodoxa sărbătorește Inălțarea în timpul săptămânii, într-o zi de joi. Praznicul de astăzi este conform calendarului ortodox, înainte de Rusalii. Această regulă a fost stabilită încă din secolul al lV-lea.
Credincioșii sărbătoresc Înălțarea Domnului
Dupa cele 40 de zile de la Înviere, Mântuitorul Iisus Hristos și-a dus ucenicii în afara Ierusalimului, pe Muntele Măslinilor din Betania. Mântuitorul s-a Inălțat la cer, lăsându-și ucenicii în lume pentru a propovădui Cuvântul Său.
„La 40 de zile de la Învierea Sa, Iisus i-a dus pe ei afară din Ierusalim, pe Muntele Măslinilor, aproape de Betania ” (…) şi, ridicându-Şi mâinile, i-a binecuvântat. Şi pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare. Şi erau în toată vremea în templu, lăudând şi binecuvântând pe Dumnezeu. Amin” (Luca cap. 24; 50-53).”, se arată în Sfânta Evanghelie
Astfel, învățătura creștinească me arată că Mântuitorul și-a dus la final misiunea atribuită de Dumnezeu Tatăl. După ce a Inviat și a propovăduit Cuvântul din Cartea Sfântă, Mântuitorul și-a lăsat apostolii să ducă mai departe misiunea.
Tradiții ale acestei sărbători
De ziua Înălțării sunt legate numeroase tradiții răspândite în funcție de diferitele zone ale țării. Astfel, în regiunea Moldovei, praznicul este întâmpinat asemenea Paștelui. Gospodinele pregătesc casa de sărbătoare și gătesc cele mai alese bucate.
Tot astăzi sunt așteptați musafirii, porțile fiind deschise nu doar pentru cei bogați co și pentru cei sărmani.
De asemenea, în majoritatea zonelor României, astăzi se vopsesc ouă roșii pentru ultima dată în acest an. Unele gospodine le pregătesc însă și pentru Rusalii. Dacă ziua de astăzi este una ploioasă, holdele vor fi bogate. De altfel, dacă va fi soare, bătrânii spuneau că este un semn care arată că oamenii trebuie să se smerească mai mult pentru a primi cele cerute de la Dumnezeu.