Lumina Învierii va fi oferită din nou credincioșilor, după ce oamenilor li s-a permis să asiste la slujbe, cu condiția să respecte măsurile impuse de autorități.

Reclamă

Lumina Învierii oferită din nou credincioșilor

Decizia a fost luată de Arhiepiscopia Tomisului care va oferi din nou credincioșilor Lumina Învierii ca în noaptea de Paşti, în noaptea de 26/27 mai.

Potrivit Arhiepiscopiei acest lucru se poate face în data de 27  când are loc Încheierea praznicului Învierii Domnului. Atunci potrivit rânduielii, slujba prevede același  început ca în Noaptea Învierii.

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presa. Arhiepiscopia Tomisului a informat că din cauza situației de anul acesta, credincioșii nu au putut să participe la slujba de Înviere a Domnului. De aceea din dorința de a repara acest neajuns, s-a decis repetarea slujbei, potrivit News.ro.

“Permanenţa Arhiepiscopiei Tomisului a decis: în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopţii, în bisericile şi mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal şi Sfânta Liturghie. Clerul chemând credincioşii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paşti. Se rânduieşte un post bisericesc de trei zile în întreaga eparhie, în zilele de 24, 25 şi 26 mai, în care credincioşii se pot spovedi, astfel încât să poată primi Sfânta Împărtăşanie la Liturghia din noaptea de 26 spre 27 mai. Joi, 28 mai, întrucât Înălţarea Domnului este şi ziua pomenirii eroilor, preoţii pot pomeni în cimitire pe cei adormiţi precum la Paştele Blajinilor”, se arată în comunicat.

Arhiepiscopia Tomisului a luat decizia pentru credincioși

Arhiepiscopia Tomisului a afirmat că a luat acestă hotărâre pentru că orânduirea permite acest lucru. De asemene,  și pentru a împlini o dorinţă a credincioșilor. Aceștia nu s-au putut împărtăși la Liturghia Învierii din noaptea de Paşti. Totodată, ei nu au putut duce acasă Lumina Învierii.

S-a mai specificat că Arhiereul locului poate rândui zile de post, potrivit canoanelor bisericești. Iar Sfânta Lumină pe care credincioșii  vor primi este Lumină adusă de Paşti de la Ierusalim. Lumina a fost păstrată în tot acest timp în sfintele altare.

Pe durata stării de alertă, Patriarhiei Române a informat că se pot ține slujbe. Iar credincioșii pot asista dacă rămân în afara bisericilor. Dar trebuie să respecte măsurile, cum ar fi, purtarea maștii şi respectarea distanţei între persoane.