Un craniu bine conservat al unui dinozaur dintr-o specie necunoscută, vechi de circa 200 de milioane de ani, a fost identificat în China. Craniul aparține unui membru timpuriu al sauropodelor și a fost descoperit în 2007 în cadrul Geoparcului Naţional Lufeng din sudul Chinei, provincia Yunnan, relatează Agerpres, pe baza informațiilor site-ului Live Science.
Specia a fost denumită Lishulong wangi și se alătură grupului sauropodomorfilor. Potrivit estimărilor bazate pe fosile, la maturitate, aceste animale aveau o lungime de până la 10 metri. Sedimentele în care au fost găsite fosilele datează din Epoca Hettangiană, Jurassicul Timpuriu, conform studiului publicat recent în jurnalul PeerJ.
Lishulong wangi este considerat probabil cel mai mare sauropodomorf non-sauropod descoperit la Lufeng. Coordonatoarea studiului, Qian-Nan Zhang, paleontolog la Institutul pentru Paleontologia şi Paleoantropologia Vertebratelor din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe, a explicat că sedimentele cu granulaţie fină din regiune au contribuit la conservarea remarcabilă a rămăşiţelor animale. Materialele precum argila, nisipul şi mâlul formate de lacuri şi râuri au avut un rol esențial în protejarea fosilelor de eroziune.
Noua descoperire include un craniu aproape complet și nouă vertebre ale gâtului. Lipsa oaselor centurii scapulare şi pelviene, precum și a membrelor specimenului, nu permite stabilirea clară a modului de deplasare a animalului, spune Zhang. Cu toate acestea, pe baza similarităților cu alt dinozaur din grup, Yunnanosaurus, s-ar putea ca L. wangi să fi fost capabil să se deplaseze atât pe două, cât şi pe patru membre.
Lishulong wangi, fiind probabil ierbivor, se hrănea preponderent cu gimnosperme şi alte plante primitive, cum sunt ferigile, ginkgo şi coniferele. Fuziunea elementelor scheletice ale craniului și vertebrelor cervicale, alături de dimensiunea specimenului, sugerează că animalul era adult la momentul morții, a adăugat Zhang.