Virologii români, Doina și Costel Atanasiu, lucrează de aproape două decenii pentru institutele din cadrul universității din Philadelphia, statul Pennsylvania, în domeniul virusologiei. Aceștia au făcut câteva precizări cu privire la adevărata natură a virusului SARS CoV-2.
Declarațiile lor pentru ziaristii.com, reușesc să îndepărteze pâcla de pseudo-teorii apărută în jurul virusului cauzator de pandemie. Demersul acestora are miza de a explica puterea virusului, cauzele care au condus la apariția acestuia, sfera de influență ș.a.m.d.
Mortalitatea și șansele de infectare pe categoria de vârste:
Există falsa credință a faptului că virusul ucide doar persoanele cu vârste care depășesc pragul de 60+ ani. Adevărul este că sunt șanse cu mult mai mari ca virusul să conducă către deces, atunci când cel/cea infectat(ă) are o vârstă înaintată. Dar răspunsul la întrebarea:
„S-a mutat virusul atât de mult încât acum omoară tineri?”
Este că NU, cazurile de deces în rândul tinerilor sunt destule, dar nu au fost intens mediatizate. Nu există niciun virus pe Pământ cu care să te infectezi și să nu prinzi imunitate.
Reacțiile exagerate ale oamenilor față de situația creată în contextul pandemic sunt alimentate de sursele de informare greșite dar și de cele cu caracter alarmist sau conspirațional.
Reinfectarea: cel mai probabil persoanele care au prezentat semne de reinfectare nu au fost testați cum trebuie.
Plauzibil este faptul că atunci când testul lor a ieșit negativ, apoi pozitiv din nou, nu au fost testați cum trebuie.
Cel mai important lucru este să înțelegem ce este COVID-19, doar așa putem știi ce este de făcut sau de ce este important să ne ferim de-a fi infectați. Denumirea acestuia, SARS CoV-2, se referă la virusul în sine, COVID-19 reprezintă boala produsă de el, ca în cazul tuberculozei, unde bacilul Koch este responsabil de boala numită tuberculoză (TBC).
Proveniența virusului este o altă problemă importantă în înțelegerea naturii virusului și a bolii pe care o provoacă. Ipoteza de la care pornesc oamenii de știință, în studierea unui nou virus apărut, se împarte pe două culoare. Primul dintre ele are în vedere apariția pe cale naturală, cel de-al doilea are în vedere posibilitatea creării acestuia într-un laborator. A doua situație ridică semne de întrebare cu privire la impactul socio-politic al acestuia, adică dacă se poate vorbi despre bio-terorism, sau pur și simplu despre un accident.
Asupra acestui aspect ne răspunde foarte ușor proteina „spike”. Atunci când un virus este creat în laborator, tendința este de a crea ceva foarte puternic, mai exact toată regiunea de legătură a proteinei numite mai sus (regiunea RBD), ar fi trebuit să permită ancorarea virusului de un receptor prezent la suprafața celulei umane. Nu este cazul nostru, virulența acestuia este redusă, doar o parte din această regiune permite crearea legăturii.
Mai mult, comparând virusul cu pangolin și SARS-ul uman apărut în 2003, au descoperit că există un grad mare de înrudire cu cel din liliac și pangolin, dar mai puțin înrudit cu SARS-ul original.
Ce distruge virusul?
- Alcoolul, îl poate distruge în condiții ca acesta să fie lăsat cel puțin 5 minute pe suprafața de sterilizat și să aibă o concentrație de minimum 70%.
- Săpunul, îl poate inactiva, fiind o membrană lipidică poate fi topit cu ușurință de săpun sau detergent.
- Puterea măștilor de protecție împotriva infectării. În jurul acestei măsuri există două teorii credibile:
- Asiaticii au recomandat tuturor să poarte măștile de la început;
- În partea de vest s-a recomandat doar personalului medical să o facă. Această decizie vine probabil, mai mult din lipsa măștilor necesare.
- În același timp trebuie să fim conștienți că nu ne protejează de până la 100%. În sfârșit, purtarea preventivă ne poate feri de infecție, având în vedere că cel infectat nu prezintă simptome imediat.
Printre cele mai cunoscute conspirații sunt cele legate de „purificarea” populației la nivel global, informațiile prezentate mai sus au scopul de-a demonta tot felul de scenarii apocaliptice cu privire la „scopul malefic” sau alte argumente mercantile pentru apariția acestuia.
De reținut: izolarea luată ca măsură mult mai din timp ar fi salvat multe vieți. Nu trebuie să tratăm în spirit de glumă situația, statul în casă ajută. Spun cei doi medici confruntați cu măsura aceasta de prevenție.