Costul Reconstruirii Economiei Ucrainei După Invazia Rusiei Ajunge la 524 de Miliarde de Dolari

Data actualizării: 25/02/2025

Costul estimat pentru reconstruirea economiei Ucrainei după invazia Rusiei a crescut la 524 de miliarde de dolari, aproape triplu față de producția economică anticipată pentru 2024, a constatat un studiu realizat de Banca Mondială, Națiunile Unite, Comisia Europeană și guvernul ucrainean, informează Reuters.

Ancheta, care acoperă perioada de la invazia Rusiei cu trei ani în urmă până la 31 decembrie a anului trecut, relevă o creștere de 70% a daunelor provocate infrastructurii energetice de atacurile rusești, crescând cu peste 7% față de estimarea anterioară de 486 de miliarde de dolari de anul trecut. Cele mai afectate sectoare includ locuințele, transportul, energia, comerțul și educația.

Studiul cuantifică atât daunele fizice directe suferite de clădiri și alte infrastructuri, cât și impactul asupra vieților și traiului oamenilor, adăugând și costurile de „reconstrucție mai bună”, conform comunicatului comun al instituțiilor.


Prim-ministrul ucrainean, Denis Șmîhal, a declarat: „În ultimul an, nevoile de redresare ale Ucrainei au continuat să crească din cauza atacurilor în curs ale Rusiei”.

Citește și:

Guvernul ucrainean a alocat aproximativ 7,37 miliarde de dolari pentru 2025 ca răspuns la nevoile prioritare, cu sprijinul donatorilor, însă există un deficit de finanțare aproape de 10 miliarde de dolari, conform comunicatului.

Ultima evaluare, bazată pe o metodologie universală pentru evaluarea daunelor și nevoilor, arată că daunele directe în Ucraina din cauza atacurilor rusești s-au ridicat la 176 de miliarde de dolari, față de 152 de miliarde de dolari raportați în februarie 2024. Aproximativ 13% din fondul total de locuințe al țării a fost deteriorat sau distrus, afectând peste 2,5 milioane de gospodării.

Sectorul locuințelor cere nevoi pe termen lung estimate la aproximativ 84 de miliarde de dolari, urmat de transporturi cu aproape 78 de miliarde de dolari, energie și minerit cu aproape 68 de miliarde de dolari, și comerț și industrie cu peste 64 de miliarde de dolari.

Evaluarea exclude nevoi de peste 13 miliarde de dolari deja acoperite de Ucraina, cu sprijinul partenerilor și al sectorului privat, incluzând 1,2 miliarde de dolari de la bugetul de stat și fondurile donatorilor pentru locuințe și peste 2.000 km reparați pentru drumuri.

Vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Antonella Bassani, a subliniat că evaluarea demonstrează progresele în redresarea fizică și economică a Ucrainei, precum și reformele și nevoile de reconstrucție.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨