Cosmonautul rus Oleg Kononenko a stabilit miercuri un record absolut de ședere în spațiul cosmic, de 1.000 de zile, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), transmite EFE.

Oleg Kononenko, în vârstă de 59 de ani, a stabilit noul record miercuri, la ora 21:00:20 GMT, după cinci misiuni pe stația spațială aflată pe orbită. Perioada îndelungată petrecută de cosmonautul rus la bordul ISS le va oferi oamenilor de știință ocazia de a afla mai multe despre efectele șederii în spațiu asupra organismului, precum degenerarea musculară, pierderea de masă osoasă, slăbirea vederii și afectarea echilibrului (vertij).

Kononenko, care va împlini 60 de ani peste două săptămâni, este un om al recordurilor, el devenind deja, la 4 februarie, cosmonautul cu cea mai lungă ședere în spațiul cosmic, cu 878 de zile, 11 ore, 29 de minute și 48 de secunde, record deținut anterior de legendarul Ghenadi Padalka, scrie Agerpres.

Kononenko, care a ajuns la bordul ISS în septembrie 2023, la bordul navei Soyuz MS-24, va totaliza 1.110 zile petrecute în spațiu – aproape trei ani – până la revenirea pe Pământ, programată la 23 septembrie. În total, Kononenko, care s-a născut în fosta republică sovietică Turkmenistan, a efectuat cinci misiuni pe ISS (2008, 2011, 2015, 2018 și 2023).

Recordul lui Kononenko este în prezent aproape imbatabil, întrucât următorii zece astronauți de pe listă sunt pensionați sau decedați, notează EFE. Marea majoritate sunt ruși sau născuți în fosta Uniune Sovietică, cu excepția astronautei americane Peggy Whitson, care se află pe locul nouă, cu 675 de zile, o mare realizare având în vedere că NASA a limitat perioada de ședere a femeilor la bordul ISS din cauza riscului crescut de cancer.

Următorul cosmonaut activ este rusul Serghei Prokopiev, cu 567 de zile în spațiu. Acestuia îi va fi însă dificil să își depășească recordul personal, agenția spațială rusă Roscosmos anunțându-și intenția de a părăsi ISS în următorii ani pentru a se concentra pe construcția noii stații spațiale rusești.