Comisia Europeană a anunțat marți că majoritatea corpurilor de apă de suprafață din Uniunea Europeană sunt poluate cu chimicale, așa cum se arată într-un raport detaliat care evidențiază presiunile majore cu care se confruntă resursele de apă ale continentului.
Potrivit raportului, doar 39,5% dintre corpurile de apă de suprafață din UE ating o stare ecologică bună, iar doar 26,8% ating o stare chimică bună, acestea marcând o scădere evidentă față de cifrele din 2015. Principalii factori responsabili includ contaminarea pe scară largă cu mercur și alți poluanți toxici, alături de deficitul de apă și secetă, ce reprezintă preocupări tot mai mari.
Cu toate acestea, raportul subliniază și câteva progrese semnificative: statele membre au îmbunătățit cunoștințele și monitorizarea corpurilor de apă de suprafață și subterane. Îmbunătățiri se observă și în aplicarea legislației UE în domeniul apei, deși există diferențe considerabile la nivel regional. Majoritatea corpurilor de apă subterană rămân într-un statut cantitativ și chimic bun.
Comisarul pentru Mediu, Jessika Roswall, a declarat: „O aprovizionare cu apă curată şi fiabilă este esențială pentru cetățeni, pentru mediul nostru și pentru ca întreprinderile să prospere. Anul acesta, voi prezenta o strategie cuprinzătoare privind reziliența în domeniul apei pentru a aborda aceste provocări într-un mod integrat, sporind durabilitatea, securitatea şi competitivitatea”.
În acest context, UE a emis recomandări esențiale pentru îmbunătățirea gestionării apei până în 2027, cum ar fi respectarea strictei reglementări în ceea ce privește poluarea cu nutrienți din agricultură și tratarea adecvată a apelor uzate. De asemenea, statele membre sunt încurajate să asigure finanțări suficiente pentru a surmonta deficitele financiare și pentru a implemeta măsuri suplimentare împotriva poluării chimice.
Totodată, Comisia Europeană a prezentat un raport cu privire la Directiva privind inundațiile, arătând îmbunătățiri în gestionarea riscului de inundații. Cu toate acestea, s-a remarcat absența obiectivelor cantitative clare în majoritatea planurilor, ceea ce îngreunează evaluarea eficienței măsurilor adoptate. În fața inundațiilor tot mai frecvente și severe, statele membre trebuie să își dezvolte capacitățile de planificare și să investească adecvat în prevenirea acestora, refacerea ecosistemelor și măsuri de pregătire, precum sistemele de alertă timpurie.