Reclamă
Reclamă

Rămășițele mumificate ale alpinistului american William Stampfl au fost găsite în Peru, la 22 de ani după ce acesta a fost raportat dispărut în timpul escaladării muntelui Huascaran. Stampfl, care avea 59 de ani în momentul dispariției, a fost prins și îngropat de o avalanșă în iunie 2002 pe acest munte, care are o altitudine de peste 6.700 de metri.

Conform poliției peruane, corpul lui Stampfl, împreună cu hainele, echipamentul de alpinism și pașaportul său, au fost conservate datorită temperaturilor reci din zona Cordillera Blanca din Anzi. Documentele descoperite la fața locului au permis identificarea rapidă a cadavrului. Poliția a mai declarat pentru AFP că rămășițele au ieșit la suprafață după topirea gheții din lanțul montan.

Peru a înregistrat o pierdere semnificativă a suprafeței de ghețari în ultimele șase decenii. În perioada 2016-2020, 175 de ghețari au dispărut complet, situație atribuită crizei climatice globale.

Reclamă

În Anzi, trupul lui Stampfl este al doilea cadavru mumificat descoperit, după găsirea rămășițelor unei alpiniste care a dispărut în urmă cu 41 de ani. Marta Emilia Altamirano, cunoscută ca Patty, a murit într-o expediție în martie 1981. Potrivit surorii sale, care o însoțea, Patty, în vârstă de 20 de ani, a alunecat pe gheață și a căzut de la o altitudine de aproximativ 5.000 de metri. Corpul ei a fost găsit atașat de un ghețar, iar autoritățile au fost nevoite sa spargă gheața pentru a-l extrage.

Găsirea trupului lui Stampfl aduce lumină asupra riscurilor și incertitudinilor cu care se confruntă alpiniștii în aceste regiuni extreme ale lumii.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro