România este în plină luptă cu coronavirusul, iar pentru a câștiga bătălia este nevoie de arme. Dacă privim situația din țară în prezent, decretarea scenariului 4 și închiderea primului oraș, lupta pare să fie dominată de virus. Totuși România mai are timp să recupereze, iar Corina Crețu, europarlamentar Pro România, cere Guvernului să nu rateze ajutorul oferit de Uniunea Europeană.

Reclamă

Europarlamentarul face un apel disperat către Guvern și le solicită acestora să nu piardă banii din fonduri europene, alocați luptei împotriva coronavirusului. Ei sunt foarte importanți pentru dotarea spitalelor cu echipamente și pentru a menține economia pe linia de plutire.

Corina Crețu face apel și către toți parlamentarii români, cerându-le să renunțe la bătăliile dintre partide și să ajute Guvernul să ia cele mai bune măsuri pentru a salva România. Statul trebuie să acționeze rapid și eficient pentru a putea învinge virusul.

Mesajul Corinei Crețu

”Dragi guvernanți,

Va implor, nu ratați șansele oferite de fondurile europene, s-au ridicat toate restricțiile și domeniul medical a devenit prioritar eligibil. Cine negociază cu cei de la Comisia Europeana? Romania poate primi rapid acești bani din următoarele fonduri disponibile, doar sa ii solicite:
– Fondul de Urgenta al Uniunii Europene
– Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (disponibil pana acum doar pentru dezastre naturale, de vineri acordându-se prioritate domeniului medical)
– Fondul de Dezvoltare Regională – gestionat de Ministerul Dezvoltarii împreuna cu Ministerul Fondurilor Europene
– Fondul Social – gestionat de Ministerul Muncii și Ministerul Fondurilor Europene. Aici intra și posibilitatea ca banii necheltuiti pt tineri – Garanția pentru Tineri- pot fi, de asemenea, alocați pentru achiziționări urgente in sistemul sanitar. Menționez ca Romania a cheltuit sub 2% din banii ce i s-au alocat acestui program pentru perioada 2014-2020.

De asemenea, Statele Membre sunt scutite de obligația de a returna Comisiei Europene prefinanțările care au fost alocate țărilor membre la începutul perioadei de programare.

Ce se întâmpla cu acești bani? Cum de nu pot fi dotate spitalele in regim de Urgenta? Rog Guvernul României sa fie transparent și sa comunice toate aceste informații.

Fac apel, de asemenea, la toti colegii din Parlamentul României sa facă interpelări către Guvern. Sa uitam bătăliile politice, sa găsim soluții și guvernanții sa acționeze rapid pentru sprijinirea spitalelor, dotarea cu echipamente de protecție a cadrului medical, achiziționarea de aparate de ventilat și medicamente, pentru salvarea vieții oamenilor.
Va mulțumesc.”, scrie Corina Crețu.

Dragi guvernanți, Va implor, nu ratați șansele oferite de fondurile europene, s-au ridicat toate restricțiile și…

Gepostet von Corina Cretu am Montag, 30. März 2020