Reclamă

Noua agenţie spaţială a Coreei de Sud, Korea Aerospace Administration (KASA), a anunţat joi iniţiativa sa de a construi o „poartă spaţială” şi un „sistem de pasarelă spaţială” cu scopul de a transporta oameni pe orbita joasă a Pământului la prețuri competitive faţă de SpaceX, compania lui Elon Musk.

Lansată în luna mai, KASA își propune să transforme Coreea de Sud într-o putere spaţială, alături de Statele Unite, Rusia şi China, menționează sursa Agerpres. Competiția nu se oprește aici, Seulul fiind şi într-o cursă spaţială cu Coreea de Nord, care deține armament nuclear. Planurile includ plasarea unei sonde pe Lună până în 2032 şi, ulterior, atingerea planetei Marte.

Într-o conferinţă de presă, directorul KASA, Yoon Young-bin, a afirmat hotărârea agenției de a reduce costurile de transport pe orbită la sub 1.000 de dolari pe kilogram. În prezent, SpaceX percepe între 2.000 şi 3.000 de dolari pe kilogram pentru transportul de echipamente sau echipaj la Staţia Spaţială Internaţională şi pentru plasarea sateliţilor pe orbită. „Vom face din industria aerospaţială o industrie-cheie şi ne vom propune o cotă de 10% din piaţa globală până în 2045”, a declarat Yoon Young-bin.

KASA planifică, de asemenea, construcţia unui observator spaţial care să îmbunătăţească previziunile meteorologice spaţiale şi să sprijine misiunile viitoare către Marte, a afirmat John Lee, administratorul adjunct al agenției. Conform modelului NASA, KASA va funcţiona ca un „turn de control aerospaţial”, coordonând politica aerospaţială, dezvoltarea sateliţilor şi explorarea spațială, inclusiv misiunile selenare.

Coreea de Sud a demonstrat deja capacități remarcabile prin trimiterea primei sale sonde, Danuri, pe orbita lunară în 2022, utilizând o rachetă SpaceX Falcon. Succesele spațiale recente includ lansarea rachetei Nuri, capabilă să plaseze sateliți funcţionali pe orbita terestră, iar Seulul planifică să realizeze a patra lansare a rachetei Nuri în a doua jumătate a anului 2025.

Recapitulând, KASA dorește să reducă semnificativ costurile de transport pe orbită și să răspândească influența Coreei de Sud în domeniul explorării spațiale, urmărind realizări precum explorarea Lunii și, în viitor, explorarea planetei Marte.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro